sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:115/429)

Papryka faszerowana kaszą pęczak 73

jakiś czas temu wleciała na bloga, to również cudowne danie, które Wam polecam! Trwa sezon na oba te warzywa, więc trzeba ten czas wykorzystać 😊 Paprykę podałem standardowo z wegańskim sosem czosnkowym , ale świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe , jak i sos paprykowy , który ostatnio zawitał na bloga. Artykuł Papryka faszerowana kaszą pęczak pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Tradycyjny sos czosnkowy aioli 149

obrać, zmiażdżyć i rozetrzeć w moździerzu. Żółtko posolić i ucierać z musztardą i czosnkiem. Stopniowo dodawać oliwę i cały czas ucierać. W czasie ucierania sos skropić sokiem z cytryny i letnią wodą. Gotowy majonez czosnkowy wymieszać ze śmietaną i doprawić ziołami

Gotujemy i jemy
Placki z cukinii z serem feta 95

zbyt sucha – można dolać niewielką ilość wody lub mleka. Placki smażmy na niewielkiej ilości oleju. Ja podałam je z sałatką z arbuza i fety choć z jogurtem lub sosem czosnkowym lub koperkowym smakują równie dobrze. Można także podać z sosem z awokado . 1 porcja ma ok. 277 kcal

Kucharzyca
Sałatka brokułowa z pysznym sosem 160

Sałatka brokułowa z pysznym sosem Smaczna i zdrowa sałatka brokułowa z pysznym, jogurtowo-czosnkowym sosem to ciekawa propozycja także jako dodatek do grilla. Polecam!     Składniki: 1 brokuł 4-5 jajek 20dkg szynki 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 pęczek rzodkiewek   Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 przeciśnięte ząbki

Blog z Apetytem
czebureki - czyli tatarskie po polsku 176

potrzeby. Wykładałam na rozgrzany olej. Oleju powinno być przynajmniej 1 cm wysokości patelni. Smażyłam na złoty kolor. Wykładałam na ręcznik papierowy, by spłynął nadmiar oleju. Można podawać z sosem czosnkowym. Idealnie pasuje. Jednak my to wszystko wciągnęliśmy bez żadnych sosów i dodatków. Spływał nam sok tylko po brodzie. Jest to danie tak proste a tak przy tym smaczne. Polecam ciekawym

Pieprzyć z Fantazją
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 191

pieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy  (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule, natkę i czosnek drobno siekamy ( w przypadku tego ostatniego można przecisnąć przez praskę). Przerzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos alioli na mleku 175

calamares la romana  koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli , ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka na wiosnę 167

dolnej części bułki w dowolnej kolejności zieloną sałatę, żółty ser, szynkę zrazową, plasterki rzodkiewki. Zakończyć zieloną sałatą i przykryć drugą połówką bułki.W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać sos czosnkowy, ketchup lub majonez. Ja wybrałam wersję bardziej lajt bez sosów. Wyroby które otrzymałam z linii Nove -Natura nie zawierają: glutenu fosforanów glutaminianu sodu sztucznych przeciwutleniaczy sztucznych konserwantów oraz żadnych składników

Ala piecze i gotuje
Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i mango 143

miksujemy. Tylko nie za długo, aby zachowały się kawałki pomidorów. Zblendowane pomidory przelewamy do miseczki, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę i kolendrę. Sos doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Dip jogurtowo-czosnkowy: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zamarynowane paseczki(...)rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone przekładamy do miseczki. Placek tortilli delikatnie zwilżamy wodą i chwilę obsmażamy z obu stron na suchej patelni. Placek układamy na desce, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego. Dodajemy sałatę, a na niej układamy kurczaka, paprykę, mango i cebulę czerwoną. Placek zawijamy w rulon, końcówkę smarujemy odrobiną wody. Tortille obsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni

kulinarnyJa
Langosze 2091

najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)powinna wynosić około 1-1,5 cm.) Smażyć (pojedynczo) na rozgrzanym (i głębokim) oleju z obu stron. Układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu. Wierzch placków posmarować sosem czosnkowym, śmietaną, posypać serem i ulubionymi składnikami. (*) Placki można podawać z dowolnymi dodatkami i sosami. Osobiście dołożyłam szynkę, prażoną cebulkę i sos pomidorowy

Di gotuje
KLUSKI LENIWE Z DYNI HOKKAIDO 141

cukier puder również się sprawdzi - w opcji na wytrawnie : a. z sosem grzybowym, pieczarkowym; b. z sadzonym jajkiem, szpinakiem czy jarmużem podsmażonym na maśle z czosnkiem c. z sosem mięsnym- niemalże każdym dobrze się komponują d. z gulaszem warzywnym typu leczo i podobne c. najprościej z sosem czosnkowym na bazie sera feta, mascarpone i śmietany d. z pomidorowym sosem

SMYKWKUCHNI
Fakty i mity o odchudzaniu - część II 108

warzywa i owoce! Teoretycznie tak, ale zawsze zawierają także jakiś sos – i w tym tkwi tajemnica kaloryczności tych sałatek. Przygotowując sałatkę w domu możemy dodać odrobinę oliwy czy sosu czosnkowego zrobionego z jogurtu naturalnego i czosnku, z kolei w knajpach sosy są robione z dużą zawartością oleju lub na śmietanie bądź majonezie, co powoduje, że stają się istną bombą kaloryczną

Z notatnika dietetyka
Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym 122

prawie wychowawczy :) Nam najlepiej smakowały z sosem, a dokładniej z przecierem paprykowym, który miałam w słoiczku i na który przepis też już macie na blogu. Myślę, że ketchup czy sos czosnkowy też będzie ok. Chłopaki jedli bez niczego, bo akurat ten sos taki pikantniejszy, więc nawet nie chcieli. Przepis dodaję do akcji #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak, dlatego pierożki podałam

Kuchnia w czekoladzie
Cukiniowe paluszki na przegryzkę 190

wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez   The post Cukiniowe paluszki na przegryzkę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 162

wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę, cebulę oraz ser kroimy w kostkę – nie mieszamy razem składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę cebuli kolejno:ogórki, reszta ryżu,kurczak,papryka, kukurydza, sos, ser, brokuł. Przed spożyciem najlepiej sałatkę schłodzić co najmniej godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania