czekałam, bowiem sam Łapanowski miał gotować. poniżej zdjęcia z jego domku, gdzie gotowano całą imprezę dorsz przygotowany w tymże domku całym patronatem zajęła się firma Aquarell, rozdająca sok. A to już sam Grzegorz Łapanowski. Kiedy szłam pod scenę dorwała mnie… Kasia z bloga W KRAINIE SMAKU. Poznała mnie, podeszła i tak zaczęłyśmy naszą „realną” znajomość. Kasia, pogodna
W kuchni Karmel-itkioliwek. Podsmażam z dwóch stron. Polewam sosem tzatziki. Ozdabiam pomidorem. Sos tzatziki: mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego mieszam ze startą na grubych oczkach połową zielonego ogórka, odciskając z soku. Dodaję posiekanej mięty kilka świeżych listków, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą
W kuchni Karmel-itkiMroza szyby. Kiedy wracam do domu ze szkoły zziębnięta, zmęczona i pociągająca noskiem (właśnie leżę w łóżku z choróbskiem), robię gorącą herbatę z dodatkiem goździków i imbiru, z sokiem malinowym lub miodem. Zdejmuję ośnieżony płaszcz, siadam we fotelu i przez chwilę relaksuję się. Najlepszym, jednak dodatkiem jest coś słodkiego. Co poprawi humor. I dodatkowo dostarczy przyjemnych doznań smakowych
W kuchni Karmel-itkiprowadził szef kuchni restauracji "Kolory wina", Jarosław Bieńkowski. W sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody
W kuchni Karmel-itkichajá. Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe, aromatyczne i dość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe
W kuchni Karmel-itkichrzanu cytrynowego* 3 łyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut. Przez pierwszą połowę czasu ustawiam piec na grzane od spodu, by ten się dopiekł. Owoce puszczają sok, może powstać zakalec. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkigarnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu
W kuchni Karmel-itkipierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały sięnastępujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem
W kuchni Karmel-itkicodziennie rano znajdowałam na krzaczkachtruskawek piękne, czerwone owoce. Zrywałam je ukradkiem i nieważne, czy były ubrudzone ziemią, czy też nie, wkładałamich pełną buzię i rozkoszowałam się ich słodyczą. Sok ściekał po brodzie, wycierany w koszulkę, zostawiał trudne do spraniaplamy, o które non stop mnie wyzywano. Ale czułam się taka szczęśliwa! Właśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może
W kuchni Karmel-itkipłyn nie zostanie wchłonięty. Ważne, aby ilość płynu nie została zmniejszona. Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok, więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie
W kuchni Karmel-itkicynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok) Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się
W kuchni Karmel-itkicukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny. Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku
W kuchni Karmel-itki