sok - 13499 przepisów (strona:756/900)

Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 224

skórki - w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników. Całość zalej masą dyniową. Na wierzch ułóż pokrojone oscypki. Zapiekaj 55 minut

SMYKWKUCHNI
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem 17717

Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka Colesław 192

SKŁADNIKI 1  nieduża kapusta 2 - cebule 2 - marchewki ½ łyżeczki  soli ¼ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki  pieprzu ¼ szklanki  mleka ½ szklanki majonezu 1½ łyżki - octu winnego 2½ łyżki - soku z cytryny WYKONANIE Kapustę, marchew i cebulę szatkujemy lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Zszatkowane warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum

W kuchennym oknie Ewy
Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 239

drobno .  Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła  ( ew. doprawiamy ) .Wciskamy kilka kropel soku z cytryny i troszkę startej skórki cytrynowej .     Miksujemy bądź ucieramy .     Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Racuchy z jabłkiem i rodzynkami 148

masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki.Wsypujemy namoczone wcześniej w  wodzie rodzynki. Dodajemy również starte na tarce jabłka posypane cynamonem i łyżką cukru. Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy jeszcze na ok 10 min. Po tym czasie kładziemy porcje na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron  na  średnim ogniu. Osączamy na ręczniku

W kuchennym oknie Ewy
Łopatka pieczona z cydrem 251

grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 323

łyżeczka siemienia lnianego2 łyżki otrąb owsianychOregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskieNa wierzch:RukolaPomidorKiełki na patelnięKoncentrat pomidorowyPrzygotowanie:Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i jogurt. Kalafior i cukinię podzielić na mniejsze części. Sok z cukinii odsączyć na papierowym ręczniku. Dorzucić do jajka. Zblendować. Dodać siemię lniane i otręby. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć

Czarnawisienka
Buraczane brugery z aioli 211

będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką

Gotuj z Blue Raven
Hummus 104

kromce domowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek

Mienta blog
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake 420

czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem. Piecz przez

karmelowy
Makaron z sosem kurkowo-jogurtowym 204

Kocham grzyby. Suszone, marynowane, świeże.. pod każdą postacią. Najczęściej goszczą u mnie popularne pieczarki, natomiast dziś lekka odmiana.Wchodząc do "Biedronki" po lewej stronie stoi lodówka.. sałaty, soki, kiełki.. i kurki. Patrzyły na mnie od dłuższego czasu, aż dostałam olśnienia co z nich wyczarować. Pomysł na obiad wpadł mi do głowy w jednym momencie i idąc

Czarnawisienka
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 593

Dijon)  Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce najlepiej używając do tego trzepaczki do jaj. Kapustę szatkujemy drobno, przyprawiamy solą i odstawiamy na chwilkę, aby zmiękła. Pozbywamy się nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Łączymy z kapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się przegryzła;-) MISTRZOWSKI Sos czosnkowo-ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie light

Restauracyjka Literacka
Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym "MAGIA SMAKU"!!! 323

wody 1 łyżka płatków migdałowych syrop klonowy (opcjonalnie, ale jest bardzo zdrowy, mniej kaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy ok 15 min na średnim ogniu, sporadycznie mieszając. 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, mieszamy

Restauracyjka Literacka
Koszyczek wątróbek. 145

najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.  Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku125 ml. Majonez75 ml. Śmietana 18%1 łyżeczka currySzczypta vegety1 łyżeczka soku z cytryny50 ml.soku z pomarańczy1 mały pęczek posiekanego koperkuWszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Kulinarny karnet Christophera