 POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 254
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 254białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażam z każdej strony po około 1 minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu, aż puszczą sok. Odcedzam je, po czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję
W kuchni Karmel-itki BLACKBERRY SOMERSBY. 224
BLACKBERRY SOMERSBY. 224kostkami lodu (niestety nie widać tego u mnie na zdjęciach,przyczyny techniczne), ale rzeczywiście, im chłodniejszy, tym bardziej mu to służy.Skład: woda, syrop cukrowy, cukier owocowy, aromat naturalny, sok jabłkowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjany i karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat barwiący z jabłka, substancja słodząca: sukraloza. Jedynie skład nieco wzbudza wątpliwości, jak bowiem można przeczytać
W kuchni Karmel-itki CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 243
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 243roztopię, nie marzę o morzu, górach, ale tylko o jednym - orzeźwieniu. CHŁODNIK TRUSKAWKOWY /własny;/ na 4 porcje 1 kg świeżych truskawek 500 ml wody kokosowej (można zastąpić jakimś sokiem) 1-2 łyżki cukru pudru pęczek mięty + ulubiony drobny makaron (u mnie wróżki Disney'a) Truskawki płuczę, usuwam szypułki (w tej kolejności, nigdy nie odwrotnie!). Umieszczam w wysokim naczyniu, dodaję
W kuchni Karmel-itki Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 440
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 440czasu nasze warzywa powinny być już miękkie. Dodajemy do nich kukurydzę, kapustę pekińską oraz makaron, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. W tym momencie danie jest gotowe. Podawać z sokiem z cytryny oraz sezamem. Danie równie dobrze smakuje odgrzewane na drugi dzień, więc jeżeli nie dacie rady zjeść całości to polecam np. zapakowanie go do pojemnika i zabranie do pracy
Zgrabne Gotowanie Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 167
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 167czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Pomidorki należy mieszać bardzo delikatnie, żeby się nie rozwaliły, powinny za to puścić sok, który wydobywa ich aromat. Następnie do warzyw dodać ugotowane wcześniej małże. Podsmażać aż wszystkie składniki się połączą a następnie na patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać
Zgrabne Gotowanie Galaretka drobiowa 183
Galaretka drobiowa 183przetarty czosnek, dobrze posolić i doprawić pieprzem. Marchew, mięso, kukurydzę, natkę pietruszki, jajko poukładać w małych pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną i wstawić do stężenia do lodówki. Podawać polaną sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje Muffinki cytrynowe -przepis podstawowy 202
Muffinki cytrynowe -przepis podstawowy 202SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka 110 g stopionego masła Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni
Blondynka Gotuje Konfitura z Truskawek dla Leniwych i Zapracowanych :) 195
Konfitura z Truskawek dla Leniwych i Zapracowanych :) 195powłoką teflonową, ponieważ nie ma prawa nic się przypalić i przykleić do dna:) Tak więc opłukane truskaweczki wrzucam do woka i na małym ogniu podgrzewam, jak tylko puszczą sok wysypuję na nie torebkę żelfix`u i mieszam delikatnie, aby zbytnio nie uszkodzić owoców. Następnie wsypuję cukier i staram się go delikatnie rozmieszać. Smażę całość chwilę, czasami krócej czasami
Blondynka Gotuje Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną 209
Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną 209Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej garść suszonej żurawiny, posiekanej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości
Blondynka Gotuje Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13809
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13809duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety o grubości około 1/2 cm. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i natrzeć
Blondynka Gotuje Kompot z Czarnej Porzeczki 213
Kompot z Czarnej Porzeczki 213Wiecie już, że rabarbaru mój syn nie tknie, ale soki i kompot z czarnej porzeczki wprost uwielbia, pod warunkiem, że żaden owoc nie będzie mu pływał w szklance :) Dostałam zakaz na dodawanie czegokolwiek poza wodą cukrem i porzeczką, więc tak też było. Szału w składnikach nie ma, za to szał w smaku ;) Składniki: 1 woreczek owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam
Blondynka Gotuje Galaretki z Musu Truskawkowego 1074
Galaretki z Musu Truskawkowego 1074które obtaczamy w cukrze. Obtoczoną galaretkę podajemy dzieciom od razu, bo gdy w takiej formie wstawimy na dłużej do lodówki, po prostu pod wpływem działania cukru nasza galaretka puści sok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje Sernik z polewą czekoladową 1715
Sernik z polewą czekoladową 1715twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak) 3 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii 3/4 szkl. cukru białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%) 2-3 łyżki mleka 1 czubata łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość
coolinarnastrefa.blogspot.com Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 427
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 427cebulę i delikatnie posolić. Jak tylko cebula zacznie się szklić (po ok 2 minutach), wrzucić posiekany czosnek i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż pieczarki puszczą sok i zacznie on odparowywać. W tym momencie pieczarki stracą ok. 50% swojej objętości (3-4 minuty w zależności od ilości pieczarek i intensywności płomienia). Dodać suszone pomidory, delikatnie dosolić, dodać
coolinarnastrefa.blogspot.com Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 435
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 435włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej
Słodkości i nie tylko