morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy.Smacznego
chwile dla mnieUwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo
chwile dla mnieSkładniki: pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól (sporo) 2 ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny do smaku Natkę drobno siekamy (ja posiekałam razem z łodyżkami), migdały prażymy na suchej patelni, czosnek przeciskamy prze praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego
chwile dla mnienich pesto. Posiłkowałam się przepisem na pesto z natki pietruszki, zamieniłam tylko dwa składniki i też wyszło smacznie :) Składniki: pęczek liści marchewki (bez gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, liście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy
chwile dla mniemiski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki. Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać z solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzone naleśniki smarować twarożkiem, przykryć plasterkiem łososia i liściem sałaty. Zwijać ciasno w ruloniki. Następnie pokroić naleśniki w kawałki 3 na 10 cm i spiąć wykałaczką. Roladki naleśnikowe
Kuchnia Danusipieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno
Kuchnia Danusibulionu, gotować do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować.Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować.Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać.Doprawić do smaku przyprawami.Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki.Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem
Kuchnia Danusiswoim dużym zadku mody i obowiązujące trendy. Nie spędza mi snu z powiek mało ekologiczna marchew nietknięta myszą. Nie zwilżają mnie modne burgery z food trucków ani sok z pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia
ladykitchenzioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około
Aga w kuchnidrożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć
Aga w kuchnipieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie:Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy
Aga w kuchniczerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy sokiem ananasowym z puszki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie kroimy paprykę w większe kawałki, a cebulę w plasterki. Po zamarynowaniu mięsa nadziewamy po kolei
Aga w kuchnirukoli, 1/3 ugotowanego buraka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski
Aga w kuchniwodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu skraplamy sokiem z cytryny. Polecam, bo rybka jest pyszna i robi ją się bardzo szybko
Aga w kuchninatką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat i wykładamy na nie krewetki. Skraplamy je sokiem z cytryny przed podaniem
Aga w kuchni