sok - 13499 przepisów (strona:761/900)

C - Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat 235

Waszą ocenę:) Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat     Składniki: 2 udka wędzonego kurczaka kiść jasnych winogron mieszanka sałat sos: mały jogurt naturalny + 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka owocowego octu balsamicznego   Z kurczaka usunać skórę, pokroić w kostkę. Winogron umyć, oszuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Kurczaka i owoce dodać do mieszanki sałat. Tuż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Indycze galaretki z chińszczyzną 176

warzywa (rezygnujemy z ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki)  i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką.Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 180

pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36355

chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki  mięty- szczypta cukru- szczypta

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panierowana feta z dodatkami 204

oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść.Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku. I można podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka mocno owocowa 420

owocki i jogurt. Proste a jakie pyszne.składniki:1 puszka ananasa1 puszka brzoskwiń3 szt kiwi2-3 banany1 pomarańczagęsty jogurt naturalny i odrobina startej gorzkiej czekoladyAnanasa i brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Banany obrać i pokroić w grube plasterki. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki a cząstki przekroić na 3-4 kawałeczki

Monia miesza i gotuje
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy 253

filetu łososia bez skóry ( 2 w miarę równe kawałki)1 pomarańcza1 łyżeczka słodkiej papryki Kamissól z pieprzem Kamis200 g jogurtusól ziołowa Kamisgarść rukoli1 awokado10 pomidorków cherryDo miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić na minimum 2 godzinki do lodówki. Z folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą

Monia miesza i gotuje
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 392

cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso

Fabryka pomysłów
Rustykalna tarta z jabłkami 202

wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy pochłania ona soki, które puszczają owoce. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 35 minut.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 280

owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje ryzyko powstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu, więc należy zostawić margines nie mniejszy niż

Fabryka pomysłów
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 210

litra wody,o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu

Delicious Titbits
Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem 276

dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo […] The post Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z łososiem 385

wędzonego łososia . Jedno ugotowane jajko , Garstka sałaty, może być miks sałat, ja użyłem rukoli i roszponki, 2 pomidorki koktajlowe Składniki na dresing: Łyżka oleju z oliwek łyżka musztardy, Łyżeczka soku z cytryny , Szczypta soli i pieprzu . Na talerzu układamy liście sałaty, plasterek łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a pomidorki i jajko kroimy w ćwiartki . Całość polewamy dobrze wymieszanym sosem.Smacznego

cookpl
Nalewka z kwiatów czarnego bzu / Homemade elderflower liqueur 252

uznania). Wystawiamy na słońce i codziennie po kilka razy potrząsamy. Gdy zacznie fermentować (kwiaty wyraźnie podniosą się ku górze), należy zlać płyn, a z plastrów cytryny wycisnąć sok i połączyć wszystko ze spirytusem (proporcje wg uznania). Po tygodniu, gdy na dno butelki opadnie osad, należy odfiltrować i w zasadzie można degustować. Po pewnym czasie płyn uzyska piękny bursztynowy kolor

Delicious Titbits
Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 224

To ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj

Smaki Ewy