sok - 13499 przepisów (strona:765/900)

Sos alioli na mleku 182

się go dosłownie w parę chwil !Sos alioli na mleku Składniki: 200 ml oliwy z oliwek EV 100 ml mleka 1 duży żabek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 164

bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z  tymiankiem cytrynowym Składniki:1,5 kg moreli800 g cukru1 cytrynakilka gałązek tymianku cytrynowego Wykonanie:Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy połowę gałązek tymianku, otartą skórkę z cytryny, zasypujemy cukrem i dostawiamy na 1-2 godziny. Następnie owoce musimy zagotować, pogotować około 3 minut, a później odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Sos pomidorowy do makaronu 206

soli Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody żurawinowe 149

żurawiny + 2 łyżki cukruWykonanie:Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina puści sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości żurawiny, około 20 minut.Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je  przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.Żółtka ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Chutney śliwkowy 178

kroimy w drobne piórka i razem ze śliwakmi umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozostałe składniki chutneya. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję.Gotowy gorący chutney

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 215

obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Mus śliwkowy 160

zmarnuje ! Mus śliwkowy Składniki: 1,5 kg śliwek 3 łyżki cukru Wykonanie: Śliwki drylujemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy. Jeśli konsystencja wydaje się nam za rzadka, to mus możemy jeszcze odparować

Kulinarne przygody Gatity
Leczo 189

garnka. Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż papryki będą miękkie, około 30 minut. Osobiście staram się nie dolewać wody do potrawy, warzywa powinny puścić wystarczającą ilość soku. Podajemy posypane natką

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody gruszkowe 160

wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż  puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut.Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je  przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.Żółtka ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 245

używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej cytryny Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 170

łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę. Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 401

konsystencji rzadkiej śmietany.  W międzyczasie pieczarki kroimy na plastry, wrzucamy na gorącą patelnię i odparowujemy. Jeśli wytworzy się dużo soku, można go odlać do zlewu. Pieczarki przekładamy do innego naczynia, a na patelni na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną w  kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami 394

Oto kolejna propozycja na Sylwestrowe menu, albo na karnawałowy bal czy też domówkę. Tym razem jest to elegancka i wyśmienita sałatka z kurczaka, selera naciowego i

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 172

przestygnięcia, po czym znowu gotujemy przez 30-40 minut.Moja konfiturę gotowałam  3 razy po 40 minut, wyszła ciemna bo cukier się skarmelizował a sok odparował.  Jeśli wolicie, żeby miała jaśniejszy kolor można ją gotować krócej.Gdy konfitura jest już gotowa, przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 228

przekładamy do rondelka z owocami i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i gotujemy około 40-50 minut, aż skórki będą szkliste, a sok nieco odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym gotujemy przez kolejną godzinę.  Jeśli konsystencja konfitury wyda nam się odpowiednia przekładamy ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i studzimy do góry

Kulinarne przygody Gatity