sok - 13499 przepisów (strona:771/900)

Perliczka po staropolsku 238

cienkie plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek

Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 222

podlałem jedną łyżką oliwy i podgrzewałem na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zaczęła wydzielać intensywny zapach. Wtedy dodałem na patelnię zawartość jednej puszki krojonych pomidorów. Po wymieszaniu soku z pomidorów ze znajdującymi się na patelni przyprawami, dodałem na patelnię pokrojoną w drobne kawałki paprykę i podgrzewałem na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie ponownie dodałem

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 289

rozpoczęciem obróbki termicznej powinno co najmniej przez 20 minut poleżeć zamarynowane w lodówce. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość drobną kostkę - o boku około 1 cm. Do mięsa dodałem sok z jednej limonki oraz otartą z niej skórkę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 czubate łyżeczki przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayene, 2 goździki starte na proszek w moździerzu, szczyptę

Wyprawy kulinarne
Sałatka grecka 233

sera feta przekroiłem na pół, a następnie oba plasterki podzieliłem na równe części o połowie pierwotnej grubości, uzyskując cztery cienkie plasterki sera, które ułożyłem na wierzchu sałatki. Całość skropiłem sokiem z cytryny, a następnie dość obficie posypałem suszonym oregano. Do 7 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek dodałem bardzo drobno posiekany - może być przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku, odstawiłem

Wyprawy kulinarne
Tarta z malinami 148

piekarnika umieściłem w nim wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto. Ciasto podpiekałem przez 15 minut, po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestudzenia. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy limonki, co którego dodałem 3 duże jaja, 2 torebki (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego i szczyptę cynamonu. Całość za pomocą widelca rozmieszałem na gładką

Wyprawy kulinarne
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 348

pomidorów pelati oraz 200 ml wody.  Zawartość patelni podgrzewałem, aż do zagotowania się sosu i wówczas dodałem na patelnię wcześniej przesmażone kawałki kurczaka oraz wlałem puszczone przez kurczaka soki. Całość gotowałem na średnim ogniu przez około 25 minut, w celu zredukowania sosu. Na 5 minut przed końcem gotowania sosu dodałem do niego posiekany drobno pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka

Wyprawy kulinarne
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 169

patelni rozgrzewamy masło, a gdy zacznie się pienić w miarę równomiernie wysypujemy cukier. Karmelizujemy owoce po 2-3 minuty z każdej ze stron, zdejmujemy na talerz.       Sok i karmel z patelni po ostudzeniu ubijamy na sztywno ze śmietanką i cukrem pudrem. Masę marcepanową kroimy na jak najdrobniejsze kawałeczki, całość mieszamy ze sobą. Przekładamy na wystudzony spód ciasta

sama złodycz
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1161

pół i sprawdźcie, czy jest w środku całkowicie biała. Usmażonego kurczaka zestawiamy z palnika i przekładamy na deskę, dając mu chwilę „odpocząć” – jeśli pokroicie go od razu, duża część soków wyleci na deskę. 5. POMIDOR (1 min): Jeśli lubicie pomidory w skórze, wystarczy, że wyjmiecie szypułkę i pokroicie go w „ósemki” – czyli na pół, na pół i na pół. Jeśli

Nerds Kitchen
Ciasto marchewkowe 146

jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy  sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej  0,5 łyżeczki startego imbiru cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało) Przygotowanie: Marchewkę

Niezły Młynek
Pączki ekstra light:) 173

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila

ciastkarnia na kruchym spodzie
drożdżówki z makiem 162

prawdziwej drożdżówki.  Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy sobie sprawy ile może być tego białego szkodnika np. niewinnym soku. Oczywiście cukier zły nie jest ale tak jak wszystko jest zdrowy w odpowiednich ilościach. Jedynym ratunkiem jest przygotowanie samemu a nie korzystanie z gotowych półproduktów. No tak tylko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Prosty deser truskawkowo-żurawinowo waniliowy 152

miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser.  Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Karmelowe z migdałami 459

kondycje. Tym czasem muszę przeczekać aż wrócę do pełnej sprawności a na osłodę  sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 223

niej sprawdzą zamiast rodzynek kawałki  gorzkiej czekolady.  Składniki: 50 g drożdży szklanka mleka500 g mąki 3/4 szklanki cukru 60 g masła 3 jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne

ciastkarnia na kruchym spodzie
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 232

odstawiamy na bok.  Kolejno dokładnie umytego bakłażana rozcinamy na pół i nacieramy go obficie solą. Umieszczamy go w duszlaku i odstawiamy na ok. 10 minut aby bakłażan puścił soki i stał się nieco bardziej miękki. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy ją w półtalarki, a pozostałe ząbki czosnku siekamy na bardzo drobno. Natartego bakłażana opłukujemy z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym

Symfonia Smaków