sok - 13499 przepisów (strona:775/900)

TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 163

szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę  roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i wyciśniętym sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką

RAROSSA
Letnia sałatka z morelami 209

można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub prowansalskich), sól, pieprz Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na strzępy. Morele sparzyć, obrać i pokroić na ósemki

Czerwień i błękit
Domowy majonez 193

wykonaniu. Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :) Składniki: 2 jajka 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka białego pieprzu  1 płaska łyżeczka soli  2 łyżeczki soku z cytryny  4 łyżeczki musztardy  600 ml oleju (najlepsza jest musztarda miodowa) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju wrzucamy do miski i zaczynamy je ubijać mikserem (może być blender

Niezły Młynek
Lody bananowo - cytrynowe 162

szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki mleka 2 krople aromatu cytrynowego Przygotowanie: W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko i aromat cytrynowy nadal blendując. Gotową masę przelewamy do miski z ubitą śmietaną i mieszamy ręcznie aby powstał krem

Niezły Młynek
Orzeźwiający koktajl arbuzowo - melonowy 137

dorosłych z alkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem.  Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek  garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać

Niezły Młynek
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 133

ciasta można wybrać tak naprawdę dowolny owoc – świeży czy mrożony. Należy jedynie zwrócić uwagę czy podczas pieczenia nie będzie puszczał za dużo soków 3)      jeżeli ktoś nie przepada za bitą śmietaną to można jej zrobić mniej ( 2 opakowania śmietanki 36% i pół szklanki cukru ). Powstała ilość w zupełności wystarczy a jej smak nie zdominuje

Świat Smaku
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 318

jaglanej z dodatkiem ziół toskańskich Na środku talerza ułóż kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę

SMYKWKUCHNI
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 218

garść kiełków fasoli mung - kawałek imbiru ( wielkości kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego  - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki

Zainspiruj się kuchnią
Smażone krewetki w tempurze 152

SKŁADNIKI:  - 1 kg mrożonych lub świeżych krewetek - 3 kapusty bok choy - garść grzybków mun- 2 ząbki czosnku- 1 łyżka płynnego miodu- sól- pieprz- odrobina soku z limonki lub octu winnego-pół łyżeczki kozieradkiMARYNATA:- 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego- 3 ząbki czosnku- pół łyżeczki zmielonej soli morskiej- pieprz ( opcjonalnie)PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy

Zainspiruj się kuchnią
Pyszne placki z cukinii 188

miąższ ( miękki środek z pestkami ), powstałe łódeczki ścieram na tarce na dużych oczkach. Delikatnie solę i odstawiam na 15-20 minut, po tym czasie odsączam na cedzaku z puszczonego soku. W między czasie boczek, cebulę i czosnek drobno kroję w kosteczkę  i podsmażam do złocistego koloru na łyżce oliwy. Odsączoną cukinię, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem mieszam razem

Mechanik w kuchni
Grillowana karkówka w marynacie teriyaki 253

Najlepsze mięsko na grilla to oczywiście karkóweczka. Wystarczy tylko mięsko dobrze zamarynować. Grillujemy i gotowe, mięsko palce lizać.składniki:5-6 plastrów karkówki5 łyżek oliwy5 łyżek marynaty teriyaki3 łyzki soku z cytryny1 łyżka przyprawy do karkówkiPrzygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso

Monia miesza i gotuje
Myślał indyk o niedzieli... 180

można postępować zgodnie z zasadą "zawiązać, zapiec, zapomnieć" (ot, taka parafraza ;)). Po 30min. w 200st. temperaturę pieczenia zmniejszyłam do 150st. Ponadto w trakcie pieczenia indyka wielokrotnie podlewałam wytworzonym sokiem, aby mu się wierzch zanadto nie spalił. Jeśli jednak już tak się stanie, spokojnie można przykryć go folią na czas dalszego pieczenia i zdjąć ją pod sam koniec.Wytworzony w trakcie

bastalena
American Dream według Magdy (Gessler) 744

się czegoś więcej o serwowanych tam smakołykach. I tak oto zrewolucjonizowałam swój dzisiejszy obiad.  1l bulionu drobiowego3 kabanosy1 puszka kukurydzy3 ziemniaki1/2 czerwonej papryki1 ząbek czosnku1 mała cebulasól, pieprz, sok z cytryny do smakumąka do zagęszczeniakleks śmietany1 łyżka masła (do smażenia)Bulion ugotowałam na kurzej nóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki

bastalena
Czary rabarbary na nocne koszmary 156

plasterki limonki lub cytrynyRabarbar umyłam i pokroiłam w 1cm kawałki. Cukier wsypałam do garnka z grubym dnem  i podgrzałam. Rabarbar wrzuciłam do skarmelizowanego cukru, wymieszałam. Kiedy puścił sok, dodałam wodę, szczyptę przyprawy do grzańca o smaku malinowym. Całość doprowadziłam do wrzenia, po czym zagotowałam jeszcze ok. 5min. Gotowy kompot wystudziłam i przecedziłam z włókien.  Z tego przepisu

bastalena
Sen to zło, nie ma złudzeń 194

Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam ze sobą

bastalena