sok - 13499 przepisów (strona:782/900)

Scallopki z lososiem w sosie smietanowym 154

pieczarek 200-250 gr obsmazamy na niewielkiej ilosci oleju , by odparowaly, solimy.Na patelni rozpuszczamy ok 3 lyzek masla. Wrzucamy pokrojonego w kostke lososia ( pol fileta), dodajemy ok pol lyzeczki soku z cytryny , solimy I pieprzymy. Smazymy ok 2 min. Potem dodajemy scalopki ok 8-10 scallop. Smazymy 2 min. Dodajemy usmazone pieczarki I 4 sprasowane zabki czosnku.Smazymy

Smaki Edyty
Łosoś ze szparagami stroganoff 142

 Uwielbiam gotować, uwielbiam odkrywać nowe smaki, ale...no właśnie :) chcę by było apetycznie, niesamowicie I krótko- czy można to pogodzić? :) Dzisiaj tak, zapraszam Was na

Smaki Edyty
Liebster Blog Award 193

Danusi z  http://www.mojewypiekiinietylko.com/ druga od Ady I Patryka z  http://cookpl.blogspot.ie/ Serdecznie Wam dziękuje. Oto pytania Danusi :   1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa… Kaszka manna z sokiem :) 2. Bez  czego nie możesz się obejść w kuchni? Blendera 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. Mlynek ręczny do kawy

Smaki Edyty
Sos karmelowy. 183

Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów.Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto Rabarbarowe 186

pozostałymi składnikami.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem.Ciasto w blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego z rabarbaru )ułożyć na całości rabarbar.Piec ok 50 min w 180'CJeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 352

będzie się wtedy lepiej kroiło. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok. Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu

Grunt to przepis!
Galaretka drobiowa na włoską nutę 132

coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet) i kolacja gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 162

smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko  i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ). Zalać

Buniabaje w kuchni
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka 167

Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ). Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3" Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym 143

wychodzi , że jak wybiorę się po ryby zawsze połowa kupionych to antary. Smażę, gotuję na parze. Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Nototenia i ziemniaki z ziołami 164

Nototenia zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w soku z cytrusów ( cytryna, mandarynka lub pomarańcze) , oliwie i przyprawach i potem usmażyć. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie 134

Uwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym 193

zamiast patrzeć co mi pakują posłusznie zapłaciłam i poszłam do domu. Dopiero jak się rozpędziłam do robienia obiadu okazało się , że golonka to łopatka i nici z duszonej w soku jabłkowym z karmelem będą :(. Łopatka niczego sobie więc tak naprawdę tragedii nie ma - ugotuję ją w mocnym wywarze z zarumienionych warzy i podam w sosie musztardowym,  na wywarze zrobię krupnik

Buniabaje w kuchni
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki 185

Fantastyczny dodatek do II Dań . Słodkość patatów przełamana smakiem korzenia pietruszki. Nutka tymianku dodaje smaku . Jeszcze tylko odrobina masła, soku i skórki  z cytryny  , szczypta soli i już nic więcej nie potrzeba. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Orzeźwiający koktajl z ogórkiem 122

ogórki * kefir naturalny duży* ząbek czosnku bądź pieprz czosnkowy* sól  Przygotowanie :Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach , czosnek przeciskam przez praskę. Przyprawiam by ogórki trochę puściły sok. Dodaję zimny kefir i wszystko razem łączę. Opcjonalnie można dodać dwie kostki lodu.Idealny na diecie. I jeszcze chciałam złożyć wszystkim moim imienniczkom życzenia ! Ja świętuję z kieliszkiem zimnego szampana ! Wszystkiego

Magiczne Życie Marty