sok - 13499 przepisów (strona:788/900)

Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 346

cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso

Fabryka pomysłów
Rustykalna tarta z jabłkami 171

wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy pochłania ona soki, które puszczają owoce. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 35 minut.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 242

owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje ryzyko powstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu, więc należy zostawić margines nie mniejszy niż

Fabryka pomysłów
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 163

litra wody,o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu

Delicious Titbits
Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem 238

dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo […] The post Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z łososiem 336

wędzonego łososia . Jedno ugotowane jajko , Garstka sałaty, może być miks sałat, ja użyłem rukoli i roszponki, 2 pomidorki koktajlowe Składniki na dresing: Łyżka oleju z oliwek łyżka musztardy, Łyżeczka soku z cytryny , Szczypta soli i pieprzu . Na talerzu układamy liście sałaty, plasterek łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a pomidorki i jajko kroimy w ćwiartki . Całość polewamy dobrze wymieszanym sosem.Smacznego

cookpl
Nalewka z kwiatów czarnego bzu / Homemade elderflower liqueur 209

uznania). Wystawiamy na słońce i codziennie po kilka razy potrząsamy. Gdy zacznie fermentować (kwiaty wyraźnie podniosą się ku górze), należy zlać płyn, a z plastrów cytryny wycisnąć sok i połączyć wszystko ze spirytusem (proporcje wg uznania). Po tygodniu, gdy na dno butelki opadnie osad, należy odfiltrować i w zasadzie można degustować. Po pewnym czasie płyn uzyska piękny bursztynowy kolor

Delicious Titbits
Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 181

To ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj

Smaki Ewy
Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 171

Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło

Niezły Młynek
Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną 150

Syrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem

Smaki Ewy
Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany 117

Chlebek dziś przedstawiony jest leciutki, aromatyczny, ma dziury tak przez niektórych uwielbiane. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego jest wilgotny i nie wysycha. Zachęcam do pieczenia tak jak

Moje Małe Czarowanie
Kompot z jabłek i nektarynek 137

Bardzo lubię przecierowe kompoty który  smak można zmieniać wg upodobań Składniki • 3- 4 średnie jabłka • 3 nektarynki • 6 łyżek cukru (słodzić wg swojego gustu ) • 2/5

W królestwie smaków Beaty
Kompot ze śliwek i jabłek 113

Choć to jeszcze nie jesień  zapraszam was na pyszny kompot ze śliwek i jabłek Składniki • 1/2 kg śliwek • 3 jabłka • 8 łyżek cukru • 2 l

W królestwie smaków Beaty
Kaktajl truskawkowy i truskawkowo -bananowy 200

Gdy nadchodzi pora na truskawki, przypominam sobie o pysznych koktajlach. W upalne dni najlepiej smakują schłodzone. Przepis: Ilość składników na cztery średnie koktajle - tak jak na

W kuchni u Moniki
Smoothie bananowo truskawkowe. 199

Niedziela, czas odpoczynku i relaksu. Jednak nie da się nic nie przygotować w kuchni. Także na szybkiego zrobiłam proste i smaczne smoothie bananowo truskawkowe. Porcja dla

W kuchni u Moniki