sok - 13499 przepisów (strona:787/900)

Rolada serowa z wiśniami 233

szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju- 1/2 szklanki letniej wody- szczypta soliNadzienie- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)- 2 żółtka- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- 50 dag mielonego twarogu- 1 budyń waniliowyPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę

Zainspirowana w kuchni
Babka marmurkowa 123

Składniki:- 5 jajek- 25 dag mąki- 25 dag margaryny- 25 dag cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao- garść rodzynek- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowejNa lukier:- odrobina soku pomarańczowego i cukru pudruPrzygotowanie:Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik z owocową bezą 193

jabłekWszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 205

wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce.     Wyrośnięte ciasto dzielimy

sama złodycz
Dietetyczny pasztet z cukinii 400

szczoteczką pod bieżącą wodą cukinie zetrzeć do dużej miski na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką – dodaje koloru potrawie). Posolić i odstawić na 15-30 min., aby puściły sok. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek

Grunt to przepis!
Domowy cukier waniliowy 402

można w dużej mierze przypisać właśnie wanilii. Cytując za portalem Profesjonalny Dietetyk: wanilia działa na organizm odprężająco. Zmniejsza odczucie lęku, stresu, zniechęcenia, czy po prostu ogólnego zmęczenia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co wzmaga apetyt. (...) Pobudza też krążenie krwi. Czyli jeśli spożywać z umiarem - samo zdrowie

Grunt to przepis!
Konfitura truskawkowa 165

Rozpoczął się sezon przetworów..., czyli mój najlepszy czas :) Kocham zapach, jaki wtedy panuje w kuchni :) Soki, dżemy, kiszone ogóreczki... i wiele innych pyszności. Tegoroczny sezon zainaugurowała konfitura z truskawek, bo cóż może być lepszego na jesienną czy zimową chandrę od świeżo upieczonej bułeczki z własnej roboty dżemem truskawkowym :) Składniki: 3 kg truskawek, 1,5 kg cukru, 3 godziny wolnego czasu

Delicious Titbits
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 176

łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat 194

Waszą ocenę:) Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat     Składniki: 2 udka wędzonego kurczaka kiść jasnych winogron mieszanka sałat sos: mały jogurt naturalny + 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka owocowego octu balsamicznego   Z kurczaka usunać skórę, pokroić w kostkę. Winogron umyć, oszuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Kurczaka i owoce dodać do mieszanki sałat. Tuż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Indycze galaretki z chińszczyzną 134

warzywa (rezygnujemy z ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki)  i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką.Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 153

pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36318

chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki  mięty- szczypta cukru- szczypta

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panierowana feta z dodatkami 160

oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść.Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku. I można podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka mocno owocowa 378

owocki i jogurt. Proste a jakie pyszne.składniki:1 puszka ananasa1 puszka brzoskwiń3 szt kiwi2-3 banany1 pomarańczagęsty jogurt naturalny i odrobina startej gorzkiej czekoladyAnanasa i brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Banany obrać i pokroić w grube plasterki. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki a cząstki przekroić na 3-4 kawałeczki

Monia miesza i gotuje
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy 213

filetu łososia bez skóry ( 2 w miarę równe kawałki)1 pomarańcza1 łyżeczka słodkiej papryki Kamissól z pieprzem Kamis200 g jogurtusól ziołowa Kamisgarść rukoli1 awokado10 pomidorków cherryDo miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić na minimum 2 godzinki do lodówki. Z folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą

Monia miesza i gotuje