spotkaniu dowiedziałam się wielu naprawdę ciekawych rzeczy. A to kilka, które wydały mi się najciekawsze...1. Prawdziwa, najwyższej jakości oliwa wytłaczana jest mechanicznie - począwszy od miażdżenia, poprzez wyciśnięcie soku, na oddzieleniu oliwy od wody kończąc. W ten sposób ze 100 kg oliwek można uzyskać około 13 - 15 litrów gotowego produktu.2. Oczywiście resztki z tej produkcji nie są wyrzucane - dzięki użyciu
Kraina Tysiąca Smakówtrzeciego spodu: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu:- 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36%- 2 różne galaretki owocowe*- wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciastaDodatkowo: - sok wyciśnięty z jednej cytryny- łyżeczka cukru- szklanka ciepłej, przegotowanej wodyPrzygotowanie: 1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po kolei
Kraina Tysiąca Smakówzawierający siarczanów organiczny żel do mycia dla dzieci jest mieszanką 100% naturalnych najwyższej jakości surowców, z których ponad 82% posiada certyfikaty organiczne. Zawiera m.in. oleje i ekstrakty roślinne, kojący sok z aloesu oraz glicerynę pochodzenia roślinnego. Delikatnie oczyszcza ciało i włosy dziecka nie wysuszając ich. Organiczne olejki z rumianku i lawendy posiadają delikatne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, a jednocześnie zapewniają
kolorowotorcikowooczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka minut, aż kurki puszczą sok, i lekko odparują. 3. Do kurek dodajemy ryż - podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka staną się w większości przeźroczyste. 4. Do ryżu wlewamy łyżkę bulionu, czekamy aż ryż
Pasja Smakusurówek (4,5 zł). Na dania mimo tak dużego ruchu nie czekaliśmy zbyt długo. Pstrąg Rybaka smażony z ziołami Pstrąg wędzony Smażony dorsz Do jedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka rodzajów do wyboru). Dania zamawia się bezpośrednio przy barze. Z ryb wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni - czuć, że były świeże i dobre - zwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały
Pasja SmakuMąż zamówił pizzę Czuły Pirat (23 zł). Do tego postawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową (4zł). Do wyboru są także różne rodzaje piw oraz soków. Wśród zagryzek m.in.: tatar, pajda ze smalcem czy zapiekanka. Jeśli chodzi o burgera to wśród składników znalazły się: pomidory, czerwona cebula, zielone oliwki, mozzarella, ogórki konserwowe i rukola. Do tego
Pasja Smakupapierowym. I nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką ( u mnie garnek) i umieszczamy zamknięte w lodówce na 5 dni. Codziennie zaglądamy do garnka i odlewamy soki, które się wytwarzają oraz przewracamy mięso na drugą stronę. Moje nie puszczało prawie nic.Po "długich "5-ciu dniach przekładamy mięso do nowej podkolanówki i wieszamy zawiązane z dwóch stron
Smaczne Zdrowestron przekładamy je do żaroodpornego naczynia.Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy.Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy
Smaczne Zdrowemiękkiego masłą- 1/2- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiejDodatkowo:- 150g malin (mrożonych lub świeżych)- 1 jajko do posmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki)Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły
Smaczne Zdroweporządnej porcji mięsa? Ja zdecydowanie zaliczam się do grona tych szczęśliwców! :) A zwłaszcza, gdy swój kawałek steka mogę przyrządzić tak, jak lubię najbardziej: średnio wysmażony, z którego wycieka jeszcze sok, sprawiający, że jedzenie staje się prawdziwą rozkoszą! Mięso potrzebuje jednak godnego kompana. Nie zapomnijmy zatem o dodatkach. I wiecie co - to właśnie tu kryje się największa zaleta samodzielnego przyrządzania
Sajkofanka smakusmaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odłóż na chwilę, by soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia połóż kiść pomidorów koktajlowych i przesmaż, aż skórka lekko popęka, a pomidorki delikatnie zmiękną. Przygotuj sos: czerwone wino zredukuj
Sajkofanka smakupaski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy. Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku. Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno
Sajkofanka smakuMonini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu
Mia Cucina Sofietamama spaghetti allo scoglio( “na skale”). Dzieci “pogardziły” tymi pysznościami i wybrały frytki oraz grillowane parówki((( Po południu dla ochłody orzeźwiająca granita, z dużą ilością kruszonego lodu i kolorowego soku
Mia Cucina Sofietaorzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier
Mia Cucina Sofieta