sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:26/72)

Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 245

wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła  ( ew. doprawiamy ) .Wciskamy kilka kropel soku z cytryny i troszkę startej skórki cytrynowej .     Miksujemy bądź ucieramy .     Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki na kilka godzin

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Lemoniada z całych cytryn 562

przestudzenia. Cytryny przelewamy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki i wrzucamy wraz ze skórką do malaksera – miksujemy. Na duże naczynie stawiamy sitko, wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zawartość sitka wyrzucamy, a do soku dodajemy syrop cukrowy. Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Lemoniadę dekorujemy łodyżką mięty lub bardzo cienko pokrojonymi plastrami cytryny lub limonki

Poezja smaku
Sałatka z kurczakiem i granatem 309

kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie z oliwek. Obieramy granat. Sałatę mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z limety doprawioną solą i pieprzem cytrynowym, na sałatę układamy pierś z kurczaka, fetę i oliwki, na sam wierzch wykładamy ziarenka granatu.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 246

mnie Ole!) 1 słoiczek chrzanu cytrynowego* 3 łyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu   z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babka piaskowa 356

masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Grillowany kalafior z medalionami z łososia 133

zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill

Apetyczna babeczka
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 181

cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie do żółtek stopniowo dodajemy(...)przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie cytryny kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki cytrynowo-makowe 201

ślicznie wygląda Lemon curd,czyli po prostu krem cytrynowy Do babeczek: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150 g rozpuszczonego masła (ok. 2/3 szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn(...)sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy z mlekiem. Wlewamy do suchych składników. Dodajemy do nich również masło i sok z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie bardzo dokładnie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki (wyjątek

Ratunku obiad
Sałatka z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette 266

włoski (fenkuł)szczypiorekSałata: dębowa, rzymska, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte(...)rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu układamy nacięte w paski avocado, polewamy cytrynowym vinaigrette i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

kulinarnyJa
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 338

się robić szwajcarskiej, tym razem postawiłam więc na włoską. Syrop ugotowałam na soku z cytryny, który wspaniale równoważy słodycz - uwierzcie mi, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli dorośli, a dzieci będą zachwycone.Na zdjęciach tego za dobrze nie widać, ale masa ma śliczny, delikatnie cytrynowy kolor za sprawą barwnika - który oczywiście można pominąć - i moim zdaniem, w takiej wersji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak cytrynowy z woka 330

olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron – 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.W woku bardzo(...)łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.Podajemy

Ostra na Słodko
Sałatka a'la grecka z wędzoną piersią kurczaka 260

koktajlowych8 zielonych oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu(...)czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym sosie 189

pomidormix sałat ( dębowa, karbowana, rukola)szczypiorekSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Pomidora sparzamy(...)Sałaty myjemy i osuszamy. Przekładamy na talerz. Dodajemy pokrojoną w słupki mozzarellę. Plastry szynki parmeńskiej układamy na szczycie sałaty. Dodajemy pomidora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na końcu polewamy sałatkę cytrynowym vinaigrette

kulinarnyJa
Ciasto ucierane z truskawkami 768

Ciasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka(...)gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto ucierane z truskawkamiSkładniki:250g mąki pszennej100g cukru130g masła3 jajka1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200g truskawek Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować- dodać

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania