Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas
Codzienna kuchnia niecodziennadaleko z przygotowaniami.Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy 250 g serka homogenizowanego 1 cukier wanilinowy skorka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować. Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasteczka z jednej strony ciągnące z drugiej zaś chrupiące o lekko cytrynowym aromacie :)Składniki:- 20 dag płatków owsianych- 1/3 szklanki mleka- 10 dag cukru- sok i skórka z połowy cytryny- 2 białkaPrzygotowanie:Płatki owsiane namaczamy w mleku, po czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy
Zainspirowana w kuchniCiasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza(...)Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi. Następnie dodajemy żółtka
Mania Gotowaniadaniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty(...)pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które
Poezja smakuolejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka(...)niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym
mojewypiekiinietylkowaniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę(...)tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić
Przepisy i porady kulinarneosób. SKŁADNIKI 2 cytryny 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g) przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim pstrąga. Rybę oprószyć lekko tymiankiem. Górę miski/talerza zawinąć folią do żywności i włożyć do lodówki
Passions hobbies lifedekoracji.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem
SzczyptaSmaQprzepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią
Codzienna kuchnia niecodziennakukurydzianej (maizeny) 5 łyżek chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka drożdży instant 3-4 łyżki słodziku Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy
Mania Gotowaniałyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
Mania GotowaniaMigdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy mąkę, póżniej zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy
Słodka Strona