sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:35/72)

Curry z dynią i kurczakiem 118

rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy

IMPRESJA SMAKU
Piernikowa szopka 144

przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim wykonanie takiej szopki, jest to naprawdę wielka przyjemność dla całej rodziny

Lawendowe Niebo
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 136

papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Polędwiczki cytrynowePolędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody

Moniki Smakołyki
Dżem z cukinii 122

nadadzą dżemowi kolorek)Sposób przygotowania:1. Cukinię obrać, jeśli są duże pestki, to należy się ich pozbyć. Pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i zostawić na noc.2. Następnego dnia cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie.3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia.4. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia

Kuchnia domowa Ani
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 174

 O wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche rogaliki drożdżowe 150

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 157

daleko z przygotowaniami.Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto serowo-cytrynowe 220

Składniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy 250 g serka homogenizowanego 1 cukier wanilinowy skorka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaroniki z płatków owsianych 180

Ciasteczka z jednej strony ciągnące z drugiej zaś chrupiące o lekko cytrynowym aromacie :)Składniki:- 20 dag płatków owsianych- 1/3 szklanki mleka- 10 dag cukru- sok i skórka z połowy cytryny- 2 białkaPrzygotowanie:Płatki owsiane namaczamy w mleku, po czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy

Zainspirowana w kuchni
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 187

Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza(...)Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi. Następnie dodajemy żółtka

Mania Gotowania
Makaron z sosem cytrynowym 681

daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty(...)pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które

Poezja smaku
Budyniowiec śmietanowy z figami 128

olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka(...)niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym

mojewypiekiinietylko
Torcik marmurkowy z jabłkami. 128

waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę(...)tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić

Przepisy i porady kulinarne
Pstrąg łososiowy na parze 149

osób. SKŁADNIKI 2 cytryny 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g) przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim pstrąga. Rybę oprószyć lekko tymiankiem. Górę miski/talerza zawinąć folią do żywności i włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 165

dekoracji.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 196

przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetyczne pączki z lukrem 191

kukurydzianej (maizeny) 5 łyżek chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka drożdży instant 3-4 łyżki słodziku Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy

Mania Gotowania
Dietetyczne pączki II 161

łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania