sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:37/72)

Krewetki z kuskusem, szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami! 208

Pyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij

SMYKWKUCHNI
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 225

bezowych (ok.200g) – mogą być również sporządzone domowo 400ml jogurtu naturalnego, typu greckiego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu  ok. 150ml schłodzonej śmietanki 36% 0,5 łyżki cukru pudru + opcjonalnie

Symfonia Smaków
KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 160

żadnych brązowych cętek na skórce - są one oznaką rozpoczętych już wewnątrz owocu procesów gnilnych. Są po prostu przejrzałe. KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. /całkowicie autorski;/ na słoiczek 250 ml 2 dojrzałe awokado 1/2 pęczka mięty sok z 1 cytryny 3-4 łyżki miodu Awokado rozkrawam, usuwam pestkę i za pomocą łyżki wybieram miąższ.   Miętę (same listki) drobno

W kuchni Karmel-itki
Jabłecznik z bitą śmietaną 166

szklanka mąki- 3/4 szklanki cukru- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 kg przesmażonych jabłek- 2 śmietany śnieżki- 2 galaretki cytrynowe- 400 ml mlekaPrzygotowanie:Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie 1 i 1/2 szklanki cukru) i jeszcze

Zainspirowana w kuchni
Pampuchy z jagodami i stewią 164

wzgledu na ich wplyw na naczynia krwionosne i znaczenie w okulistyce.ZDROWOTNE WLASCIWOSCI CZARNEJ JAGODY :Owoce zawieraja garbniki katechinowe,pektyny,antocyjany(w tym myrtylline uelastyczniajaca naczynia krwionosne),kwasy organiczne (cytrynowy,bursztynowy,jablkowy).Jagody sa bogatym zrodlem witaminy C,B1,B2,B3,B6,B12,PP,E,kerotenoidow (wit.A),inozytylu oraz soli mineralnych tj.:cynku,manganu,miedzi,wapnia,zelaza,potasu,fosforu i selenu.Suszone(...)rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny,truskawki zwalczaja wolne rodniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 194

potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie:Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 217

owsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 551. Jabłkowa owsianka ze smażoną marchewką, wiórkami, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 555. Owsianka ze smażoną cytrynową dynią, cynamonem z bakaliami i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 560. Waniliowa jaglanka z kaki i pomarańczą, włoskimi, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 564. Karobowa owsianka marchewkowa(...)Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach 324 autorka: navynut | blog

Chocolate Stop Tempting
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 159

się? :)Ryba:filety z łososia,sól, pieprz,łyżeczka ziaren pieprzu,łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie,cytryna.Salsa:3 duże pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,główka czosnku,mały pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 256

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Ciasto cytrynowe. 368

Bardzo lubię ciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny.  Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe.Składniki na formę 30 x 10cm:250 g margaryny/masła;3/4 szkl. cukru;4 jajka;2 szkl. mąki;1 cytryna;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy(...)jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki.Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min.Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem.Smacznego

Miksturownik
MALINOWY CURD. 201

stanie ponieść w imię miłości? A TY?Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych(...)owoce.W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours;/  500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko  50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam.  Gotuję tak długo

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 252

proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-)) 250 g margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% śmietanfix (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 1/2 - 1 tabliczki czekolady(...)najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać margarynę i sok z 3 cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony biszkopt. Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu (Śmietana będzie sztywniejsza

IMPRESJA SMAKU
Kofta kebab z bułką pita 183

kolendry 1 łyżka posiekanej mięty   4 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Dodatki: oliwa z oliwek chlebki pita ulubiony mix sałat  pomidor zielony ogórek szczypiorek czerwona cebula Sos: 150 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez

Mania Gotowania
Truskawki - co robić aby nie ciemniały nam w słoikach. 90

Truskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych wiśni do każdego słoika.  Możemy też dodać odrobinę kwasku cytrynowego, aby utrwalić kolor. I pamiętajmy, nie pasteryzujmy i nie gotujmy je zbyt długo, bo nam stracą barwę i z ciemnieją ! W końcu truskawki

Przepisy i porady kulinarne
Alkohole i napoje 219

Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania