sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:45/72)

Biszkopt z jabłkami 374

proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki

Kuchnia Danusi
Wegetariańska zupa Tom Kha 208

imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie

Tajskie smaki
Babka piaskowo - cytrynowa 292

Składniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1

Niezły Młynek
Galaretka cytrynowo- imbirowa 203

Taką galaretkę można zrobić o każdej porze roku. Zawsze będzie smakować :)Składniki : 1/2 kg cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu

Proste Potrawy
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 179

Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka

Kto ugości moich gości?
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 227

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 goździki mała laska cynamonu skórka i sok z 1 cytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam. Lekko ostudziłam, dodałąm skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin

W kuchni Karmel-itki
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) 193

krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note), który zrobiłam kilka dni wcześniej. Jego orzeźwiający, delikatnie kwaśnawy smak doskonale zrównoważył słodycz bezy.   Składniki na bezę (dwa blaty): 6 białek (muszą być zimne), 300 g drobnego cukru (jeśli takiego nie posiadacie, wystarczy wsypać zwykły cukier do blendera, rozdrobnić ostrzami i mamy drobny cukier), 1 łyżeczka soku(...)miski, więc do tego trzeba "mieć chłopa" :)Co to znaczy „mieć chłopa”? "Prawdopodobnie chodzi o męską służbę domową, bardzo rozpowszechnioną w XX wieku"... zatrudniłam więc męża :) Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ubitą masę dzielimy na dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Delicious Titbits
Tarta z kremem cytrynowym 243

Kwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru(...)cytryn. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok Wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone

Pyry na Gaz
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 173

warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyna bitą śmietanę200 ml śmietany 30%1 opakowanie cukru waniliowegona krem200

W kuchni wieczorem
Konfitura morelowa z płatkami róż i rozmarynem 162

wspaniale i cudownie pyszne.Wlasciwie morele nie potrzebuja zadnych dodatkow,bo maja swoj niepowtarzalny smak.Ale dla urozmaicenia co roku towarzyszy im inny dodatek.Byl tymianek,drobniutko posiekany rozmaryn,lawenda,tymiynek cytrynowy,a tegoroczny dodatek stanowia platki roz.Z dodatkami do moreli ,zeby nie zdominowal smaku owocow nie mozemy przesadzic.Skladniki na 3 niewielkie sloiczki:1 kg wypestkowanych moreli500 g cukru1 szklanka wody-250 mlsok(...)ladnie zgestnieja,ale wieksze kawalki moreli beda widoczne i o to wlasnie chodzi.Przed napelnieniem sloiczkow wyparzyc je i dokladnie osuszyc.Pzred napelnieniem sloikow konfiture ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Steki z rekina smażone w pergaminie 242

Chcąc poznać smak rekina, postawiłem na maksymalną prostotę: sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Jednak ponieważ steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa!!! 179

zanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa.Składniki:2 cytryny;1 pomarańcza;kilka gałązek mięty;4 - 5 łyżek miodu;1 l wody;lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy miód, wodę i mieszamy. Wrzucamy gałązki mięty. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia

Miksturownik
Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej 213

kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duże jajko ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy

Mania Gotowania
Norweskie ciasto z łososiem 199

łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli

Przysmaki Karolki