Idealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki
Anioły w kuchnikryształu3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)1 puszka ananasów1 kostka masłakandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć)Sposób wykonania:1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać
Kuchnia domowa Aniłyżki ziaren sezamu - łyżka przyprawy zatar halabi - 1/2 ząbku czosnku - sok z cytryny - sól - kmin rzymski - łyżka jogurtu naturalnego gęstego Wszystko miksujemy na gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy cytrynowej - łyżka śmietany lub jogurtu - sól, pieprz Wszystko miksujemy na gładką
SMYKWKUCHNIpapryczki chili ½ skórki otartej z limonki sok z połowy limonki 2 cm świeżego imbiru lub ½ łyżeczki mielonego imbiru ¾ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczka kardamonu 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka
Mania GotowaniaCzęsto piekę dla mojej rodzinki różne muffinki, a cytrynowe w szczególności odpowiadają kubkom smakowym moich łakomczuchów... a największym łakomczuchem jest mój mąż :) Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej,1 jajko,1 szklanka mleka,1/2 szklanki oleju,1/2 szklanka cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 cytryna (sok, otarta skórka z cytryny).Sypkie składniki mieszamy ze sobą, a w osobnej
Delicious TitbitsZapraszam na pierwszy przepis z udziałem testowanych produktów:)składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka2 jajka1/3 szklanki oleju Rapso1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki tartych migdałów
Monia miesza i gotujeniego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny.Sernik cytrynowy z rodzynkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:3 jajka30 g masła500 g twarogu trzykrotnie mielonego100 g cukruskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytryny50 g rodzynków1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:1 łyżka cukru pudruRodzynki zalać wrzątkiem, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzerocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem (mój miodowo-cytrynowy). Smacznego
SMYKWKUCHNItacie za pożyczenie obiektywu :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto: - 3 żółtka jaja - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36% - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch
Sajkofanka smakurozsmarowacwycisnac sok z 2 duzych pomaranczy i przecedzic przez sitko sok umiescic w rondelku,dodac 2 plaskie lyzki cukru,wsypac Tortenguss ( lub zamiennie 2 lyzki maczki ziemniaczanej) i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac i zdjac z ogniapomaranczowym Tottengussem polac tort.Polewa tezeje blyskawicznie.Udekorowac wg wlasnej fantazji.Uzylam gotowych malutkich galaretwk cytrynowo-pomaranczowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otartaWYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonykolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej dużej cytryny15 ml soku z cytrynycukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i dodajemy
Słodkie Przyjemnościdanie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;)Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny, Dodatkowo; 400 ml śmietanki
Anioły w kuchniwoka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty
Tajskie smakigruby plaster cytryny lub pół łyżeczki trawy cytrynowej dwa ząbki czosnku szczypta lubczyka pieprz, sól pól łyżeczki chili pół łyżeczki cząbru Pora kroimy w talarki. Razem z groszkiem dodajemy do zimnego wywary. Wstawiamy na mały ogień. Czosnek wyciskamy przez praskę i wraz z przyprawami dodajemy do wywaru. Na koniec dodajemy sok z plasterka cytryny. Gotujemy. Gdy groszek będzie
Humanistka w kuchni