suszonej trawy cytrynowej, 2 goździków, szczypty cynamonu, 3 łyżeczek curry, szczypta pieprzu cayene, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Przygotowanie dania tradycyjnie rozpocząłem od przyprawienia mięsa, które przed rozpoczęciem obróbki termicznej powinno co najmniej przez 20 minut poleżeć zamarynowane w lodówce. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość drobną kostkę - o boku około 1 cm. Do mięsa dodałem sok z jednej limonki
Wyprawy kulinarneOto przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
Bon Appetit MałgorzatyPyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony
Kuchnia ŁukaszaSkoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam postawiłam na Pigwę z Kiwi - wybór okazał się jak najbardziej trafny. Gdybym miała wybiera jeszcze raz, wybrałabym tak samo. Źródło przepisu: Moje Wypieki.Składniki na ok. 45 szt:180 g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudru1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków1 duże jajko1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
Blondynka Gotujełyżki fixu do serników · 1 łyżka mąki ziemniaczanej · galaretka pomarańczowa lub cytrynowa · mandarynki z puszki i truskawki Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać łyżkę cukru pudru. Miksować do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Zetrzeć(...)skórkę z limonki i wyparzyć. Ser oraz serek mascarpone zmiksować. Dodać cukier puder oraz żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać fix do sernika, mąkę, aromat, sok z limonki, skórkę i mleko w proszku. Cały czas miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać
Mania Gotowaniacukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!! podobnie można zrobić skórki cytrynowe
W Mojej Kuchni Lubiętrawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok
Gotuj z Misiemcurd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10 łyżek cukru4 żółtka szczypta soli1-2 łyżki soku z cytryny40g zimnego
Smakołyki BerenikiPrzepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie.składniki:400 g dyni250 g cukru300
Monia miesza i gotujebananygalaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłuPrzygotowanie :Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy
charlotte gotujeTo moje odkrycie tego lataJJest pyszna… Przepis dostałam od mojej koleżanki z czasów studenckichJ Jest również na moim ulubionym blogu MojeTworyPrzetwory, bardzo polecam żeby tam zajrzeć
Anioły w kuchniNiby mam już swoje lata, w kuchni też już trochę gotuję, jednak nigdy nie jadłam łososia w postaci dzwonek. Owszem, uwielbiam wędzonego łososia z cytryną, jadam
Pasja SmakuCytrynowej kuchni . Z racji tego, że mam obecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku
Kuchnia w opałachktóry wszystko fajnie podkręcił. Źródło przepisu. Składniki /dla 2 osób/:2 steki z miecznika1/2 szkl. białego wina2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu5 ząbków czosnkuszczypta solipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć(...)Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Miecznika podawać na szpinaku, z ryżem i sosem cytrynowym
Pasja Smakukremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.Składniki na ciasto:35 dag mąki tortowej1 kostka margaryny (20 dag)35 dag cukru6 jajek1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 pomarańczy + sok
Bon Appetit Małgorzaty