sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:59/72)

śliwki z lukrem na drożdżówce... 126

szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka z cytryny, 1/4 kostki masło letnie, 3/4 szklanki mleko letnie, 4 szklanki mąka pszenna, 60 dag śliwki, - w opisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę(...)masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z malinami 173

rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru  1 opakowanie cukru wanilinowego  5 kropli aromatu cytrynowego  2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  60 ml mleka do dekoracji:   2 łyżki dżemu malinowego  500 g malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej(...)rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie. Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć

Moje domowe kucharzenie
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 151

pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż(...)ziemniaczanej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu160 g miękkiego masła150 g cukru3 jajka150 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 różowego grejpfruta2 łyżki soku z różowego grejpfrutalukier:100 g cukru pudru3 łyżki soku z różowego grejpfrutaMąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 249

barszczem i podawać.Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej(...)czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Źródło przepisu: Wielkie

Gospodyni Miejska
Konfitura cytrynowa z cynamonem 157

pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam, że warto ! Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne fanaberie. Konfitura cytrynowa z cynamonem Składniki:650 g cytryn600 ml wody500 g cukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)przestygnięcia, po czym znowu gotujemy przez 30-40 minut.Moja konfiturę gotowałam  3 razy po 40 minut, wyszła ciemna bo cukier się skarmelizował a sok odparował.  Jeśli wolicie, żeby miała jaśniejszy kolor można ją gotować krócej.Gdy konfitura jest już gotowa, przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno

Kulinarne przygody Gatity
Pasta alla Norma 209

powodu dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości. W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! Do smażenia bakłażana użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam(...)Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato  Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu

Mia Cucina Sofieta
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 167

Risotto to chyba jedno z moich ulubionych dań, a na pewno tych, które bardzo często goszczą na moim stole. Wymaga ono jednak sporo cierpliwości i uwagi

Zakręcony Widelec
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 148

pomarańczy! Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy  do spróbowania!  Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie(...)gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo zmielony pieprz i sól - wszystko wedle uznania! Przygotowanie:  Filety z łososia dokładnie myjemy - (jeśli jest potrzebna wykrajamy skórę). Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, startą skórką, posypujemy solą i dość obficie pieprzem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20-30min. Następnie cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno

Symfonia Smaków
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 150

dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj  Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych

Szybko Szybkowar
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 155

ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić(...)nikt więcej nie zwrócił na to uwagi. Sami zdecydujcie, czy chcecie ją barwić, czy zostawić białą.Drugim ciastem, które ze sobą zabrałam, było brownie z przepisu na borwnie bazyliowo-cytrynowe, tyle, że zamiast bazylii i cytryny, dodałam świeżych jagód. Zrobiło niekłamaną furorę, wszyscy się nim zachwycali. Zdecydowanie najlepsze brownie, jakie jadłam do tej pory

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 197

Schyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku.  Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem(...)oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy.       Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce.      Jako że okazja niebłaha - chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka

sama złodycz
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 142

robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają...  Zapraszam karnawałowo:) Historia(...)zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają

Chilli Czosnek i Oliwa
Babeczki cytrynowe z makiem 161

Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą masę. Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową

Ciastkozercy
Placuszki serowo-cytrynowe ze sosem truskawkowym 207

razem moja propozycja z okazji Truskawkowego tygodnia jest na slodko. To rewelacyjne placuszki serowe z cytrynowa nuta polane sosem truskawkowym.Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy(...)cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.Placuszki smazymy na oleju.Sos truskawkowy:Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem.Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek.Smacznego

Przysmaki Karolki