pomarańczy! Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy do spróbowania! Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie(...)gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo zmielony pieprz i sól - wszystko wedle uznania! Przygotowanie: Filety z łososia dokładnie myjemy - (jeśli jest potrzebna wykrajamy skórę). Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, startą skórką, posypujemy solą i dość obficie pieprzem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20-30min. Następnie cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno
Symfonia Smakówdokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych
Szybko Szybkowarciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić(...)nikt więcej nie zwrócił na to uwagi. Sami zdecydujcie, czy chcecie ją barwić, czy zostawić białą.Drugim ciastem, które ze sobą zabrałam, było brownie z przepisu na borwnie bazyliowo-cytrynowe, tyle, że zamiast bazylii i cytryny, dodałam świeżych jagód. Zrobiło niekłamaną furorę, wszyscy się nim zachwycali. Zdecydowanie najlepsze brownie, jakie jadłam do tej pory
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku. Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem(...)oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce. Jako że okazja niebłaha - chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka
sama złodyczrobionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają... Zapraszam karnawałowo:) Historia(...)zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają
Chilli Czosnek i OliwaCytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą masę. Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową
Ciastkozercyrazem moja propozycja z okazji Truskawkowego tygodnia jest na slodko. To rewelacyjne placuszki serowe z cytrynowa nuta polane sosem truskawkowym.Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy(...)cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.Placuszki smazymy na oleju.Sos truskawkowy:Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem.Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek.Smacznego
Przysmaki Karolkisię trudno, i żyje się dalej, czy jakoś tak. Kupiłam następny pęczek, i zrobiłam podejście numer dwa. Mądra po porażce, sięgnęłam po sprawdzony przepis z Moich wypieków. Cytrynowy robię w ten sposób, i jest pyszny, więc pomyślałam, że z rabarbarem też się uda. Uff... Tym razem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić(...)kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka olejukilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko.Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest bardzo smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem(...)WYKONANIE: - Młode buraczki obierz, pokrój w kosteczkę, podpraż na maśle z rondelku, dodaj chrzan z żurawiną. Dopraw do smaku. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Sałatka truskawkowa: - łyżka soku z cytryny - łyżka soku z ananasa - łyżka miodu - 250 g truskawek Truskawki kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy sosem z w/w składników. Podajemy od razu. Smacznego! ;-) przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNIpieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego(...)warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę, po 10 minutach dodajemy nieci pieprzu oraz oregano i podajemy). OM NOM NOM! Post FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenwięc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek(...)minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce)200-250 g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynybarwniki (ewentualnie, najlepiej w żelu lub proszku)Białko ucierać z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut aż uzyskamy gładką konsystencję. Przelać do osobnych miseczek i dodać barwniki
Food Squareskladniki mineralne :magnez,fosfor,wapn,zelazo,mangan,miedz,a takze zbawienne dla naszego zdrowia antyoksydanty (garbniki,flawonoidy i antocyjany) oraz pektyny.Sa ponadto dobrym zrodlem kwasow organicznych: jablkowego,winowego,bursztynowego,cytrynowego,chinowego,chlorogenowego,kawowego i fumarowego.Pigwa posiada wlasciwosci lecznicze.Glowne substancje lecznicze to pektyny oraz taniny.Najwiecej pektyn ze wszystkich owocow zawiera wlasnie pigwa.Pektyny wiaza metale ciezkie w przewodzie pokarmowym,ktore sa usuwane(...)natomiast doskonale nadaja sie na przetwory.I warto przetworzyc pigwe,bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dlugiego gotowania,okolo 30-40 minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie(...)będzie się wtedy lepiej kroiło. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godz., aby puścił sok. Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu
Grunt to przepis!smakoszy, do wielkich sieci handlowych, restauratorów i za granicę wędrują stąd: bazylia, cząber, estragon, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, rukola, szałwia, soliród, stewia, szczypiorek, trawa cytrynowa, trybula i tymianek. Po obu halach oprowadzał nas sam właściciel z radością i widoczną pasją dzieląc się z nami wieloma ciekawostkami na temat ziół i nie tylko (nareszcie wiemy(...)zioła, rzecz jasna w nieoczywistych wcieleniach. Ziołową ucztę otwierał zielony, bazyliowy brioche z bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous
KUCHARNIA