sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:62/72)

Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 192

gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała.Od tego czasu zrobiłam sporo różnych tortów, brzydszych(...)minut do lodówki.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając.Wstawić do lodówki do czasu użycia.Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, płatkami migdałów i cytrynowym lukrem. 167

Przyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że

Z butelką mleczka w tle
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1763

trzeciego spodu: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu:- 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36%- 2 różne galaretki owocowe*- wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciastaDodatkowo: - sok wyciśnięty z jednej cytryny- łyżeczka cukru- szklanka ciepłej, przegotowanej wodyPrzygotowanie: 1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po kolei(...)cytryną i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.8. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.* Od tego jakich użyjemy galaretek zależy smak i kolor kremów. Ja najczęściej wybieram cytrynową i truskawkową. Do ciasta, które widzicie na zdjęciu moje siostrzenice wybrały agrestową i malinową. Tak czy siak, każda wersja będzie super, ale fajnie jak są dwa różne kolory

Kraina Tysiąca Smaków
Andrzejki 2014 - cień wosku 178

półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.Składniki.10 babeczek wytrawnych10 oliwek królewskich5 dag naturalnego serka homogenizowanego2 łyżki chrzanu1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprznatka do dekoracjiWykonanie.Serek wymieszać  z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.Kminkówki krucho-drożdżowe.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4(...)oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico.Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.Na koniec Andrzejkowa  „pogodynka”.Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu  na polu

Kulinarny karnet Christophera
Delikatny królik duszony w cytrusach 162

czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek. Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało się, że najtrudniejszym dla mnie krokiem było kupienie królika w mojej(...)się trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego filmu, tu wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów to także udane połączenie. Królik w marynacie cytrusowej duszony z oliwkami i tymiankiem Coniglio con olive, timo e marinata di argumi przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 162

zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami.  W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami. W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami(...)marynowaną cebulką Przepis własnyna 2-4 porcjeSkładniki: 400 g zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula biały ocet winny kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam

Chilli Czosnek i Oliwa
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 192

miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy(...)mlekiem, wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.  Lukrujemy  lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami

Walijskie Pichcenie
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 128

koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna.                Bazylia pobudza wydzielanie soku żołądkowego, idealnie nadaje się do leczenia braku apetytu, nudności oraz niestrawności. Jest nawet lekarstwem na bezsenność oraz depresję. Cynamon to przyprawa korzenna o właściwościach  rozgrzewających . Posiada ostry smak(...)Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości

Życie na widelcu
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 149

tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką cytrynową i kawałkami jabłka. Schłodzony, stał zawsze w kuchni w wielkim garnku, a ja uwielbiałam wypijać go wprost z chochli. Cudowne rabarbarowe orzeźwienie spływało kroplami po brodzie ...  Ukochana chochla(...)Rabarbar obrać z włókien, a następnie podzielić na podłużne kawałki. Każdy z nich pokroić na możliwie jak najcieńsze plasterki. Rozłożyć na folii i obsypać lekko cukrem, aby rabarbar puścił sok i delikatnie zmiękł. Dzięki temu po upieczeniu będzie delikatniejszy, a nadmierna ilość soku nie zaszkodzi chrupkości ciasta. Ciasto filo rozmrozić, a następnie rozdzielić na arkusze. Każdy z nich posmarować stopionym

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 170

otaczają wiankiem krzaki dzikiego bzu. W cieniu ponad stuletniej lipy coraz odważniej rozchyla gałęzie akacja. W ciepłym powietrzu unosi się lekko i zwiewnie biały puch lipowy. Bzy pachną rześko, cytrynowo. Akacja bzyczy od nalotu pszczół. Łąka znów się przebrała. Tysiącem dmuchawców zrzuciła mniszkowe szaty i ubrała w liliowe koniczyny i strzeliste margaretki. Zapachy i kolory odurzają. Mam ochotę zanurzyć się(...)nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie

KUCHARNIA
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 241

niej napiszę  tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych  pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się(...)jest to urządzenie o nazwie Granitor do schładzania zimnych, bardzo smacznych i orzeźwiających napojów do konsystencji śniegu, nazywanych granitą. Napoje powstają na bazie świeżych owoców, naturalnych soków i doskonale smakują z dodatkiem alkoholu. Ciekawym pomysłem jest , oprócz  podania o północy tortu weselnego – jako preludium podawania deserów tzw. " Capcake tower " czyli wieża wypełniona mnóstwem małych babeczek przecudnie udekorowanych, które ułożone

Kulinarny karnet Christophera