również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki(...)puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki
Stare GaryWitam sie ze wszystkimi w Nowym Roku. Choc juz niebawem polowa stycznia to jest moj pierwszy wpis. Zaganiana jestem ostatnio i pochlonieta "domowymi" sprawami. Ostatnio nie
Przysmaki Karolkiciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione(...)dodajemy po łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewyszorowana50 ml octu balsamicznego4 ząbki czosnkukolendra świeża lub suszonatrawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)przygotowaniepiekarnik nagrzać do 170 stopnimarynataDo garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym(...)wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze pół godziny Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia
Stare Garymała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka(...)siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Pomidory z puszki przelewamy do garnka. Oliwki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pomidorów. Gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, koncentrat, skórkę z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje
Mania Gotowaniapomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala(...)rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy
Mania Gotowaniaskładniki:1 duża podwójna pierś z kurczaka4 plastry świeżego ananasamarynata do kurczaka6 łyżek oleju rzepakowego3 łyżki soku z cytryny1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla
Monia miesza i gotujewysoka. Mam na nie ekonomiczny trik. Kupuję cytryny w większej ilości, kiedy ich cena jest niska. Sok z cytryn wyciskam i zamrażam w pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy. Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy
Pyry na GazKorzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.
Maminek kulinarny3 cytryny 4 żółtka125 g cukru2 laski wanilii lub cukier waniliowy250ml wina białego125ml śmietanki 4 łyżeczki żelatyny200ml śmietanki do dekoracjiWycisnąć sok z 2 cytryn.1 cytrynę
Kulinarny karnet Christopherajuż mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek(...)szklanki do rozmieszania budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy
Walijskie Pichceniedzbanka. Dodać syrop z cukru i wody (można dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek), sok z limonki, wymieszać i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Napój podawać z lodem i plasterkiem limonki. P.S. Do schładzanego napoju można włożyć kawałki przekrojonej trawy cytrynowej, aby dodatkowo nasycić ją jej aromatem
Luźna Kuchniapostawić do wystygnięcia. Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem umieścić w garnku, podgrzewać do czasu, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Następnie zdjąć je z ognia i dodać do nich mąkę ziemniaczaną
Krakowskie smaki AniLubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje.Składniki:4 udka kurczakaMarynata:1/4 szklanki oleju1 łyżka majonezusok z połowy cytryny1/2
Kuchnia domowa Anipóźniej nieco opadło i bałam się, że będzie zakalec, ale nic z tych rzeczy. Jest idealne, cudowne i wspaniałe. Nie można mu się oprzeć. Koniecznie musicie spróbować!Sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)175 g miękkiego masła175 g cukru3 jajka250 g ricottyskórka otarta z 4 cytrynsok wyciśnięty z 3 cytryn100 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać ricottę, połączyć. Powoli wlewać sok z cytryny ze skórką, nie przerywając miksowania. Następnie partiami dodwać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Następnie wsypać drobno posiekany tymianek. Na końcu dodać białka, delikatnie mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrze