Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej
bistro mamalimonki i oliwę z oliwek, doprawiamy solą morską. Krewetki, po usunięciu pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie z oliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę odparuje, krewetki łączymy z 1/3 pesto. Resztę pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy udekorowane bazylią! Smacznego
SMYKWKUCHNIwodę niegazowaną. Wszystko zależy od naszych upodobań. Dodaje również do lemoniady świeże listki mięty, albo listki melisy, sok oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać dodatkowo kostki lodu. Moje propozycje innych lemoniad: lemoniada ogórkowa lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru) Lemoniada z melona jest bardzo smaczna: Składniki: 1 -2 cytryna sorbet z melona Galia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki:30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru, łyżka kwasku cytrynowego, 2 litry wody. Przygotowanie Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem(...)cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę, powstały syrop przecedzić i zagotować. Gorący rozlać do butelek, zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min. Tak jak w przypadku poprzednich soków owocowych, wlewamy odrobinę syropu z mięty na dno szklanki i rozcieńczamy wodą
Z miłości do słodkościświeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorskiłosoś wędzony w plastrach 100 g oliwa ok 4 łyżki śmietana 30% 50 mlbiałe wino ok 5 łyżek makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkę skórka
Basia w kuchnitruskawki - czysta rozkosz w buzi. Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno)Składniki:(na formę 20x20 cm)biszkopt:2 jajka70(...)przez 25 minut.Przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.Rabarbar zasypać cukrem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać skórkę i sok z cytryny, zagotować. Dusić na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z palnika, wmieszać galaretkę. Odstawić do ostygnięcia.Gdy masa ostygnie, wyłożyć ją na biszkopt, równomiernie rozprowadzając. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzefilety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste, szybkie i smaczne! Pozdrawiam i zapraszam
SMYKWKUCHNIłyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach
OstryKęschwilę.Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił. Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minutyDo sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym.Łososia pokrój w paseczki.Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego
kolorowotorcikowotego muffinkowo. Znalazłam wspaniały przepis. Muffiny wychodzą idealnie pyszne. Są mięciutkie, wilgotne, zdecydowanie cytrynowe, gdzieniegdzie jabłkowe. Polecam bardzo. Rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej skórka i sok z 1 cytryny 1 jajko 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 200 ml maślanki garść rodzynek(...)cukier, olej, maślankę i sok z cytryny mieszamy w mniejszej misce. Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia się. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę jabłka i garść rodzynek. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. The post Cytrynowe Muffiny z Jabłkami
Made By Mom And SonSkładniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon, 25 ml wódki, 100 ml soku z antonówki, 2 plasterki cytryny, 1 plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka z cytryny
Aga w kuchnibezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami(...)godzine.Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo, otarta skorke z 3 cytryn oraz wycisniety z nich sok. Na koncu dodajemy rozrobiona make ziemniaczane. Wszystko mieszamy.Na foremke do tart wysmarowana maslem wykladamy ciasto (dno i brzegi).Na ciasto wylewamy mase cytrynowa.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.Tarte
Przysmaki Karolkikapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku, przepołowionysól do smakuDodatki3 kapustki
Stare Garyzmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem, dodać kolejno zmielony twaróg, serek homogenizowany, aromat i mąkę
Walijskie Pichcenierozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!!we wspólnym pieczeniu udział biorą:1/ http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Muffiny-cytrynowe-z-rodzynkami.html2/ https://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com%2F2014%2F08%2Fmuffinki-z-markizami.html&h=MAQHOw2Ru3/ http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/08/muffinki-jabkowe-czyli-polskie-jabka.html4/ http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/08/muffinki-z-masa-kajmakowa.html5/
W Mojej Kuchni Lubię