zimnym bulionem drobiowym.Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym. Smacznego
kolorowotorcikowomięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla. Dynię obieramy(...)trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy na średnim ogniu aż do miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba kombinować
Symfonia Smakówlimonki1 czerwona papryczka chilli1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzugarść liści kolendryDressing:3 łyżki majonezusok z 1/2 limonkiświeża kolendraDodatkowo:cząstki limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 2 DNIPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Białą część łodyg trawy cytrynowej i imbir ścieramy na tarce. Liście limonki kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli kroimy w krążki, pestki wyrzucamy, ziarna pieprzu zgniatamy nożem, a liście kolendry siekamy (potrzebujemy około 2 łyżki). Wszystkie(...)kładziemy deskę, obciążamy (na przykład puszkami) i wkładamy do lodówki na dwa dni.3. Siekamy małą garść liści świeżej kolendry (potrzebujemy około 2 łyżeczki), łączymy w miseczce s sokiem z limonki i majonezem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 15 minut, żeby dressing się przegryzł.4. Łososia myjemy z nadmiaru marynaty, obkrawamy ze skóry, kroimy na kawałki i bardzo dokładnie
Tajskie smakiróżnorodnością roślin jadalnych, więc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną(...)jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki
SzczyptaSmaQskóry i ości120 g jogurtu greckiegoskórka starta z 1/2 cytrynykilka gałązek natki pietruszki1 - 2 łyżeczki chrzanu1 łyżka soku z cytryny lub do smakuświeżo zmielony pieprzbiały kremowy serek do zagęszczenia - opcjonalniegrzanki z bagietki do podaniaprzygotowanieJogurt, pietruszkę i startą skórkę cytrynową włożyć do blendera. Dodać obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, Miksować na gładką masę
Stare GaryNie ma nic lepszego na zimowe wieczory niż gorąca herbata koniecznie z domowym sokiem.Uwielbiam sok z aronii, który ma obniżać ciśnienie;) Podobno jest niewskazany dla osób
Lawendowe Niebosmaku babeczki lawendowe z nutą cytrynową i migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni.Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura(...)Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się
Słodka Stronacukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek
Tajskie smakiwanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany) Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):Ciasto:Forma: długość ok. 30 cmCzas pieczenia: mniej więcej
Malowane smakiemdorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z cytryn, a skórkę zetrzeć na tarce, dodać nieco oliwy. Filety umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na 30 min. Żaroodporne
Passions hobbies lifepewność tego co jem. Składniki:- 1 kg szynkimarynata:- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
Zainspirowana w kuchniZawsze mieliśmy ochotę zrobić Lemon Curd. Ciągle jakoś schodziło. No ale jest...gesty, cytrynowy krem.Składniki;100 g drobnego cukru,75 g masła,125 ml soku z cytryny,3 jajkaskórka otarta z jednej cytryny,Wykonanie;Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę.Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. /źródło
Anioły w kuchnimascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe będą również kolorowe. Smak zależy od upodobań, możemy
mojewypiekiinietylkocukinii3 galaretki zieloneok 400 g cukru3 łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy
Kuchnia domowa Animleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy
Ostra na Słodkocukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.Ozdobić pierniczki.rrarossa@gmail.com
RAROSSAcukru,1 opakowanie cukru wanilinowego,150 g miękkiego masła lub margaryny,250 g waniliowego serka homogenizowanego,250 g mąki,1 opakowanie kisielu cytrynowego,4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,skórka starta z 1 cytryny,sok z 1 cytryny,garść rodzynek,2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier:sok z 1 cytryny,cukier puderOddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPonieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy.3 pomarańcze6 białek2 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyZ umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.Z białek ubić pianę ,a pod koniec
Kulinarny karnet Christopheramyjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach
Moniki SmakołykiSkoro silikonowa forma służy nie tylko do pieczenia, to postanowiłam w niej zrobić cytrynowe kostki lodu do drinków.Składniki: woda,2 plasterki cytryny,kilkanaście kropel soku z cytryny.Przygotowanie: Do każdego otworu w kształcie serca włożyłam kawałek plasterka cytryny. Zalałam wodą i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Można pozamrażać różne owoce, na pewno swój urok będzie miała truskawka, która
Aga w kuchni