sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:33/72)

Pasta z wędzonej makreli z chrzanem 181

skóry i ości120 g jogurtu greckiegoskórka starta z 1/2 cytrynykilka gałązek natki pietruszki1 - 2 łyżeczki chrzanu1 łyżka soku z cytryny lub do smakuświeżo zmielony pieprzbiały kremowy serek do zagęszczenia - opcjonalniegrzanki z bagietki do podaniaprzygotowanieJogurt, pietruszkę i startą skórkę cytrynową włożyć do blendera. Dodać obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, Miksować na gładką masę

Stare Gary
Sok z aronii 159

Nie ma nic lepszego na zimowe wieczory niż gorąca herbata koniecznie z domowym sokiem.Uwielbiam sok z aronii, który ma obniżać ciśnienie;) Podobno jest niewskazany dla osób

Lawendowe Niebo
Muffinki / Babeczki Lawendowe 185

smaku babeczki lawendowe z nutą cytrynową i migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni.Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura(...)Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się

Słodka Strona
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 313

cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek

Tajskie smaki
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 256

wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):Ciasto:Forma: długość ok. 30 cmCzas pieczenia: mniej więcej

Malowane smakiem
Łosoś z piekarnika 162

dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z cytryn, a skórkę zetrzeć na tarce, dodać nieco oliwy. Filety umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na 30 min. Żaroodporne

Passions hobbies life
Pieczona szynka 175

pewność tego co jem. Składniki:- 1 kg szynkimarynata:- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Lemon Curd Nigelli Lawson 255

Zawsze mieliśmy ochotę zrobić Lemon Curd. Ciągle jakoś schodziło. No ale jest...gesty, cytrynowy krem.Składniki;100 g drobnego cukru,75 g masła,125 ml soku z cytryny,3 jajkaskórka otarta z jednej cytryny,Wykonanie;Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę.Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje.    /źródło

Anioły w kuchni
Foremki z białej czekolady 162

mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe będą również kolorowe. Smak zależy od upodobań, możemy

mojewypiekiinietylko
Zielony dżem z cukinii 124

cukinii3 galaretki zieloneok 400 g cukru3 łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy

Kuchnia domowa Ani
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 316

mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy

Ostra na Słodko
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 424

cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.Ozdobić pierniczki.rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Babka serowo - cytynowa 351

cukru,1 opakowanie cukru wanilinowego,150 g miękkiego masła lub margaryny,250 g waniliowego serka homogenizowanego,250 g mąki,1 opakowanie kisielu cytrynowego,4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,skórka starta z 1 cytryny,sok z 1 cytryny,garść rodzynek,2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier:sok z 1 cytryny,cukier puderOddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mus pomarańczowy. 315

Ponieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy.3 pomarańcze6 białek2 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyZ umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.Z białek ubić pianę ,a pod koniec

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 215

myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta  możemy podzielić  dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania