Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.Pyszny dodatek do
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.Podawać schłodzoną.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem, a olej oliwą.Z dodatku natki pietruszki można zrezygnować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min.Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny
Kulinarny karnet Christopheranaturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z całej cytryny sok z ½ cytryny 1 dowolna galaretka dowolne owoce Przygotowanie: Uwaga: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy do wystygnięcia, uważając jednak aby całkowicie
Mania Gotowaniawina ). Znane są też jego prozdrowotne właściwości: - obniża ciśnienie - podnosi odporność ZASTOSOWANIE: do pryrządzania napojów jako dodatek do herbaty do jogurtów, deserów, sałaek owocowych SKŁAD: cukier, sok z czarnej porzeczki 37%, kwas cytrynowy. POJEMNOŚĆ: 500 ml CENA: 11 zł / sztukę Do kupienia: http://premiumrosa.eu/sklep/?c=Syropy%20kulinarne&d=7 MOJA OPINIA: Jestem wielką zwolenniczką przetworów z czarnej porzeczki. Smakują mi wszelkie syropy
kolorowotorcikowocukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka. Zalewamy sokiem z cytryny, wrzątkiem i odstawiamy na godzinę (jeśli mamy czas to nawet do kilku godzin). Następnie zagotowujemy dodając cukru i środka żelującego. Gotujemy około
Symfonia Smakówtemperaturze pokojowej)920 g serka (typu Philadelphia)5 dużych jajek470 ml kwaśnej śmietany120 g masła (niesolonego)300 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki wanilii1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły. 2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem
UgotujmyTo.plcukru pudru1 łyżka soku z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy do dekoracji) dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Zamiast skórki cytrynowej możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymargaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek(...)nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić
Słodkości i nie tylkoCzas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka
kulinarnyJasoli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie
Buniabaje w kuchnisoli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie
Buniabaje w kuchniSkładniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% 70 g masła 2 łyżki(...)Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać i ostudzić. Jak zacznie
Niezły Młynekpiórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu 2-3 min. Gotowe.Gotujemy ryż. Smacznego
Smaki Edytyskórkę i wycisnąć sok . Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową. Połaczyć wszystko na jednolita masę. Piec ok 40 min w 180'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka