będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia
Kulinarne przygody GatitySkładniki: - 1 makrela (ok. 300g)- 3-4 jajka ugotowane na twardo- pęczek szczypiorku- 1 nieduża czerwona cebula- kawałek młodego pora- 4 łyżki kukurydzy- skórka z cytryny, 1 łyżka soku- kilka gałązek świeżej kolendry- kilka pomidorków koktajlowych- sól, pieprz- olej sezamowy Z makreli zdejmujemy skórę, wybieramy ości i dzielimy na kawałki, odkładamy (makrela zostanie dodana na samym końcu, aby zachować(...)ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką lub… z czym kto lubi
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI truskawki - 2 kg cukier - 1,5 kg woda - 1-1,5 l skórka z jednej cytryny /w całości/ sok z cytryny - 2-3 łyżki(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min - aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy
w mojej kuchniszklanki cukier drobnyser typu homogenizowany bezsmakowy z wiaderka przełożyć do miski i mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody do serka dać gruszki, ostudzoną galaretkę i mikserem wymieszać tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno poukładać biszkopty i wylać
W Mojej Kuchni Lubięśrodku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy(...)stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem- jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak. Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania w dużej formie babkowej
Smakołyki BerenikiPozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony.Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie(...)Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa budyniowa: 2 budynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód
Mia Cucina Sofietateż moje smaki. Zdecydowanie. Składniki: 5 matjasów 100 g rodzynek irańskich 20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula sok z cytryny olej (ok 1/2 szklanki) sól, pieprz cytrynowy ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki i skropić sokiem(...)ostudzić. Zimne śliwki posiekać. Ułożyć w słoiku warstwami. Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym. Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju. Tak przygotowanym olejem zalać śledzie. Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki
Sto kolorów kuchnimają najwięcej smaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę polecam Was szczególnie w zestawieniu z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą doprawioną solą i sokiem z cytryny. Cytrynowa saltimbocca z kurczaka przepis własny na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (u mnie były to 3 piersi) kilka listków(...)Kurczaka smaż na złoto przez 3-4 minuty z każdej strony (mięso powinno być usmażone, a szynka stać się chrupiąca). Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, wyciśnij na patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina. Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI:jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI:rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem(...)minut - do suchego patyczka ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć z powrotem do blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany i pokrojony
W Mojej Kuchni LubięŁosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki WYKONANIE: - rybę marynujemy co najmniej 3 godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu - boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś
SMYKWKUCHNImleko, ubij lekko, dodaj oliwę. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj mokre składniki do suchych. W oddzielnej miseczce umieść pokrojone jabłka, polej je sokiem z cytryny i posyp skórką cytrynową. Dodaj cynamon, gałkę i goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia
Gotowanie to kochanieTo danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby.Składniki:filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje1
Kuchnia domowa Animagnez, wapń, potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2 1/2 łyżki sosu rybnegopłatki chilli do smakuSałatka do burgera:1 szklanka(...)posiekanej sałaty rzymskiej1/2 szklanki posiekanych listków mięty1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)2 dymki (zielona część), posiekane3 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu rybnego Dodatkowo:5 maślanych bułek z sezamem1 łyżka oleju1 awokado, obrane, zgniecione widelcem1 czerwona cebula, pokrojona w krążki1 pomidor, pokrojony w plastrysos Sriracha**CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą
Tajskie smakirównomiernie rozprowadzić i piec 10 min na złoty kolor. Biszkopt położyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę i przykryć drugą wilgotną i zimną ściereczką. Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo
Konrad GotujeSkładniki: 2 świeże Dorady przyprawy: sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek ewentualnie mąka jeśli chcemy mieć rybę w panierce Przygotowanie: Ryby myjemy i filetujemy. Pozbywamy się ości, najlepiej jak jest to tylko możliwe. Skórkę pozostawiamy. Z każdej strony filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy delikatnie przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na jakieś
ClauditteMissCookingmałe słoiczki. 2 łyżki słodziku w płynie lub 8 łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej) około 20 lasek rabarbaru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę soku z cytryny pół szklanki wody Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje
Humanistka w kuchninikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić: Filety rybne
Kuchnia w opałachstartej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę
kulinarnyJalubię najbardziej :) Polecam!składniki1 dojrzałe mango1 banansok z 1 pomarańczysok z 1/2 cytryny300 g jogurtu naturalnegoszczypta mielonego kardamonuprzygotowanieMango i banan pokrojone w kawałki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, kardamon i zmiksować blenderem na gładką masę . Dodawać stopniowo jogurt cały czas mieszając. Smacznego
Stare Garykasza manna z makiem* w słoiczkach po miodzie z bananem i waniliowym serkiem homogenizowanym * gotowana z aromatem cytrynowym i odrobina soku z cytrynyMiło to po ...nastu godzinach wrócić do domu w sam raz aby zacząć się uczyć do jutrzejszego sprawdzianu z historii i kilku(nastu) kartkówek. Kocham
More food, love and dreamsPyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam. Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia(...)śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl. cukru1 margaryna (250 g ) 5 żółtek2 łyżki gęstej śmietany Na piankę:5 białekszczypta soli1 op. kisielu cytrynowego2 łyżki soku z cytryny0,5 szkl. cukruOwoce:Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych) Płatki migdałówWykonanie:Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazagości w moim domu na stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie: Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy
Aga w kuchnimigdały, orzechy, morele, jabłka, rodzynki, figi itd. Ja do swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka
Apetyczna babeczkaCzekoladowe babeczki z cytrynowym kremem z serka mascarpone- pyszny i prosty deserSKŁADNIKI Ciasto:300g mąki200g masła100g cukru2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany4 łyżki naturalnego kakaosólKrem:250g serka mascarpone150g śmietany kremówki1/2 opakowania galaretki cytrynowej1 łyżka soku z cytrynyDo przystrojenia - ulubione owoce PRZYGOTOWANIE Ciasto:Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli.Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao.Zagniatamy ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjecałkowitego wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny
Mia Cucina Sofietaobserwowałam konsystencję. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko
Mia Cucina Sofieta