przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone. Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka(...)osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy wytopione skwarki ze słoniny, dokładnie mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze 1 łyżkę mąki, aby kapustę zagęścić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimę zobaczyłam słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Składniki na blaszkę o średnicy(...)kostkę. Przełożyć do garnka Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok do garnka. Zalać wodą, do połowy poziomu owoców. Dusić na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty spód tarty, ciasto wstawić na min. 2 godz
Fabryka pomysłówZapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka
Kuchnia domowa Anipodać Wam przepis na szybkie serniczki. Idealne ko kawy czy herbaty i co najważniejsze przygotować je można w ciągu godziny. Składniki :* pół słoiczka jagód z sokiem * mały serek waniliowy* galaretka cytrynowa * pokruszone herbatniki z czekoladą Przygotowanie :Jeśli nie macie jagód to można zastąpić serek waniliowy właśnie jagodowym. Wtedy dajemy dwa małe serki. Jagody przetrzeć przez sitko. Dodać łyżkę
Magiczne Życie MartyPost Sok z aronii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojerównież do lemoniady kilka listków mięty, oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać kostki lodu. Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa: Składniki: 2 cytryny 750 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańy lub kupny sok pomarańczowy listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie: Do butelki kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy(...)cytryny, oraz sok z pomarańczy (ja stosuje wyciskarkę do cytrusów FP 270 Kenwood) można wlać sok z kartonika, wymieszać. Wlać zimną wodę gazowaną, potrząsnąć. Gdy wlewamy lemoniadę do szklanek, dodajemy kostki lodu. Pyszna na upały. The post Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa cytrynowa - Lemon curd: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn skórka starta z 3 cytryn 250 g cukru 150 g masła 4 żółtka 4 całe jajka Cytryny(...)Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z ognia, wylać masę na podpieczone ciasto. Piec
maniapieczeniazachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle(...)sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone, również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy
mojewypiekiinietylkobaby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy(...)piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję
kulinarnyJaorzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznaniarodzynki wedle uznaniamiód płynny 3-4 łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos pomarańczowy400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem(...)obieramy cienko (bez białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel
Basia w kuchnidużych bananów1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowaniaodrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki3 płaskie łyżki żelatynydo skropienia bananów sok z cytryny1 galaretka cytrynowa 2 -3 łyżki kakao300 ml śmietanki 30 %Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao
Monia miesza i gotujelimonki łyżka sosu rybnego 300 g krewetek 2 ząbki czosnku świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm papryczka chilli łodyga trawy cytrynowej mała cebula pół łyżki mąki ziemniaczanej ryż Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą cukier, sok z cytrusów i skrobię ziemniaczaną do całkowitego rozpuszczenia się ziarenek cukru. Cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i chilli drobno siekamy. Na łyżce oleju
Taste Of My Daymandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii i zostawić na 30 minut w chłodzie. Wyjęte z marynaty dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać
Buniabaje w kuchnikurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż, a następnie podawać razem z curry. Smacznego
Food Squaredodałem do marynaty, a nie po parowaniu. Składniki : ok. 50g łososia świeżego atlantyckiego 5 dużych pieczarek 5 pomidorków cherry sok z 1/2 cytryny natka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz cytrynowy Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku(...)oczyszczamy ze skórki po czym kroimy na 5 kawałków. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. W głębokim talerzu przygotowujemy marynatę. Wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz cytrynowy, mieszamy i zanurzamy w niej kawałki łososia, zostawiamy je w marynacie na pół godziny. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Pomidorki myjemy
Parowar Faceta