Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchniplastry ananasa z zalewy- mała puszka brzoskwiń (lub dowolnie)- ok.100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%, można dać 18%)- 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie)- kwasek cytrynowy (dałam 3 szczypty) lub sok z cytryny (do smaku)- sól do smaku- sok z brzoskwiń i ananasów (ilość wedle uznania, ja dałam cały, miałam malutkie puszki)Seler umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć
Smaczne Zdrowemąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć
Smakołyki Berenikiszklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec
Kuchnia domowa Anitaką do kawy, tak nie powinna się zważyć).Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka
Taste Of My DayCzas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchniOstudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry. Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder do oprószenia. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić
Z miłości do słodkościkanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-)Składniki:4 kg malin3kg cukru4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny do malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą) Przygotowanie:Maliny myjemy pod bieżącą wodą.Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha.Maliny przekładamy do dużego
SMYKWKUCHNIKochani zapraszam do wypróbowania kolejnego przepisu na sałatę. Jest pyszna! Składniki: - sałata lodowa - sałata rukola - szczypiorek - kapary Dresing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, słodki sos chili, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy
SMYKWKUCHNIsałata rukola - opakowanie - czerwona papryka - 1szt - czerwone winogrono - kiść - ogórek konserwowy - 6 szt - czerwona cebula 1/2 szt - pomidory - 2 szt na dressing do sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, łyżeczka miodu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy dressingiem, podajemy od razu. Przepyszna! ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIZapraszam milosnikow drinkow naBLUE MARGARITASkladniki:60 ml bialej tequila30 ml niebieskiego Curacao1 lyzka triple sec( nie mialam likieru miodowego- uzylam miod)45 ml soku z limetek- zamiennie uzylam cytrynowego Wykonanie:wszystko laczymy w shakerze z potluczonym lodem. Podajemy w kieliszku koktailowym .Poniewaz moje koktajlowki "wsiakly" podalam w drinkowce Na zdrowie
Smaki Edytycytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety
Buniabaje w kuchniniestety nie widać tego u mnie na zdjęciach,przyczyny techniczne), ale rzeczywiście, im chłodniejszy, tym bardziej mu to służy.Skład: woda, syrop cukrowy, cukier owocowy, aromat naturalny, sok jabłkowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjany i karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat barwiący z jabłka, substancja słodząca: sukraloza. Jedynie skład nieco wzbudza wątpliwości, jak bowiem można przeczytać z tyłu
W kuchni Karmel-itki./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła
Pudełko rozmaitościCytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. Słodycz ciasta przełamuje się
Grunt to przepis!Mizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w
Kulinarne przygody Gatitysię w małej, cichutkiej kuchni.Pobrzękują garnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem. Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut. Następnie
W kuchni Karmel-itkiobiad dla całej rodziny.Składniki na 2 porcje:2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososiapieprz cytrynowysól morskapieprz białyśmietana 12%3 łyżki masłaskórka i sok z 1/2 cytrynyłyżeczka mąki - ewentualnieŁososia posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości.Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać
wyzwania kuchennelimonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek)1 i 1/2 szkl bulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy(...)przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy ok 10 min.W trakcie gotowania przyprawiamy zupę sokiem z limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo wlewać sok do zupy.Na koniec posypujemy zupę kolendrą.Zupę możemy podać
Olikowa kuchniaTę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1
Kulinarny karnet ChristopheraLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder(...)szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka z 1 cytryny lub aromat wg uznania sok z cytryny 1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć
głodny alergikskóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka
Monia miesza i gotujedzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny2 litry wodySposób przygotowania:1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.2. Miętę starannie myjemy.3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy
Kuchnia domowa AniJeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion wołowy 3 liście laurowe 5 ziele angielskie Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki chrzanu tartego 150 ml bulionu wołowego 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać(...)przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej
Kulinarny karnet ChristopheraProdukty potrzebne: por 1Sztuka kukurydza z puszki 1Sztuka cukier 1-2 Łyżki sok z cytryny 1/2Sztuki (lub zaprawa cytrynowa) śmietana 12% 200Gramów lub jogurt naturalny majonez 250Gramów sól pół łyżeczki soli pieprz łyżeczka Sposób przygotowania: 1. Por kroimy na pół i dokładnie myjemy każdy liść potem jeszcze na pół kroimy
pichciszto