Babka cytrynowa 268Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchni
SURÓWKA Z SELERA Z BRZOSKWINIĄ I ANANASEM 318plastry ananasa z zalewy- mała puszka brzoskwiń (lub dowolnie)- ok.100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%, można dać 18%)- 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie)- kwasek cytrynowy (dałam 3 szczypty) lub sok z cytryny (do smaku)- sól do smaku- sok z brzoskwiń i ananasów (ilość wedle uznania, ja dałam cały, miałam malutkie puszki)Seler umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć
Smaczne Zdrowe
Muffiny cytrusowe 351mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć
Smakołyki Bereniki
Ciasto marchewkowe z kremem 403szklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec
Kuchnia domowa Ani
Zupa jarzynowa z burakiem 272taką do kawy, tak nie powinna się zważyć).Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 339przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Muffinki intensywnie cytrynowe 230Dzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka
Taste Of My Day
Babka cytrynowa 250Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchni
Serniczki z truskawkami 340Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry. Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder do oprószenia. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić
Z miłości do słodkości
Dżem malinowy jak u babci ;-D 259kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-)Składniki:4 kg malin3kg cukru4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny do malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą) Przygotowanie:Maliny myjemy pod bieżącą wodą.Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha.Maliny przekładamy do dużego
SMYKWKUCHNI
Sałata do obiadu 408Kochani zapraszam do wypróbowania kolejnego przepisu na sałatę. Jest pyszna! Składniki: - sałata lodowa - sałata rukola - szczypiorek - kapary Dresing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, słodki sos chili, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy
SMYKWKUCHNI
Sałatka z rukolą i winogrono! FIT NA WIOSNĘ! 562sałata rukola - opakowanie - czerwona papryka - 1szt - czerwone winogrono - kiść - ogórek konserwowy - 6 szt - czerwona cebula 1/2 szt - pomidory - 2 szt na dressing do sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, łyżeczka miodu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy dressingiem, podajemy od razu. Przepyszna! ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNI
BLUE MARGARITA 223Zapraszam milosnikow drinkow naBLUE MARGARITASkladniki:60 ml bialej tequila30 ml niebieskiego Curacao1 lyzka triple sec( nie mialam likieru miodowego- uzylam miod)45 ml soku z limetek- zamiennie uzylam cytrynowego Wykonanie:wszystko laczymy w shakerze z potluczonym lodem. Podajemy w kieliszku koktailowym .Poniewaz moje koktajlowki "wsiakly" podalam w drinkowce Na zdrowie
Smaki Edyty
Tilapia w czerwonej marynacie 253cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety
Buniabaje w kuchni
BLACKBERRY SOMERSBY. 230niestety nie widać tego u mnie na zdjęciach,przyczyny techniczne), ale rzeczywiście, im chłodniejszy, tym bardziej mu to służy.Skład: woda, syrop cukrowy, cukier owocowy, aromat naturalny, sok jabłkowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjany i karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat barwiący z jabłka, substancja słodząca: sukraloza. Jedynie skład nieco wzbudza wątpliwości, jak bowiem można przeczytać z tyłu
W kuchni Karmel-itki
Tarta cytrynowa z bezą włoską 278./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła
Pudełko rozmaitości
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 403Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. Słodycz ciasta przełamuje się
Grunt to przepis!
Mizeria 369Mizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w
Kulinarne przygody Gatity
Gdzie maliny rządzą.. Domowy SOK MALINOWY. 222się w małej, cichutkiej kuchni.Pobrzękują garnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem. Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut. Następnie
W kuchni Karmel-itki
Łosoś z sosem cytrynowym 219obiad dla całej rodziny.Składniki na 2 porcje:2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososiapieprz cytrynowysól morskapieprz białyśmietana 12%3 łyżki masłaskórka i sok z 1/2 cytrynyłyżeczka mąki - ewentualnieŁososia posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości.Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać
wyzwania kuchenne
Zupa tajska - Mój #1 !!! 254limonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek)1 i 1/2 szkl bulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy(...)przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy ok 10 min.W trakcie gotowania przyprawiamy zupę sokiem z limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo wlewać sok do zupy.Na koniec posypujemy zupę kolendrą.Zupę możemy podać
Olikowa kuchnia
Sałatka Waldorf w galaretce. 324Tę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1
Kulinarny karnet Christophera
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 279Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder(...)szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka z 1 cytryny lub aromat wg uznania sok z cytryny 1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć
głodny alergik
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 285skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka
Monia miesza i gotuje
Syrop miętowy 300dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny2 litry wodySposób przygotowania:1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.2. Miętę starannie myjemy.3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy
Kuchnia domowa Ani
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 210Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion wołowy 3 liście laurowe 5 ziele angielskie Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki chrzanu tartego 150 ml bulionu wołowego 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać(...)przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej
Kulinarny karnet Christophera
Idealna surówka na niedzielny Obiad Por z Kukurydzą 433Produkty potrzebne: por 1Sztuka kukurydza z puszki 1Sztuka cukier 1-2 Łyżki sok z cytryny 1/2Sztuki (lub zaprawa cytrynowa) śmietana 12% 200Gramów lub jogurt naturalny majonez 250Gramów sól pół łyżeczki soli pieprz łyżeczka Sposób przygotowania: 1. Por kroimy na pół i dokładnie myjemy każdy liść potem jeszcze na pół kroimy
pichciszto