czasie rozgrzewamy olej. Kładziemy papierem do góry, który ściągamy po minucie i smażymy gniazdka na złoto. Ja swoje gniazdka polałam ponczem cytrynowym (dlatego się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie
NA MOIM TALERZUWspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony. SKŁADNIKI: 6 cytryn (sok + skórka) szklanka cukru 0,5l wódki 0,25l spirytusu PRZYGOTOWANIE: Cytryny sparzyć wrzątkiem i obieraczką obrać cieniutkie paski z jak najmniejszą ilości białej skórki. Z pozostałego owocu wycisnąć sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem
Pyry na Gazdawno nie było tatara, a tak w zasadzie to chyba nigdy, więc czemu nie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy
BaRepasbananmała garść obranych orzechów włoskich3 śliwki suszoneSpirulina sproszkowana 1,5 łyżkiOstropest plamisty mielony 2 łyżkiOwoc rokitnika sproszkowany 1 łyżkaOwoc dzikiej róży sproszkowany 1 łyżkaTrawa cytrynowa 10 ździebeł (można zastąpić suszoną)1,5-2 łyżek soku z cytrynyJogurt naturalny 350gSkórka pomarańczowa kandyzowanaPrzygotowanie:1/ Kroimy śliwki, trawę i orzechy na mniejsze części i razem z resztą produktów umieszczamy w pojemniku od blendera
Kuchnia PROzdrowotnaPiernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich.Składniki:- 2 i ćwierć szklanki mąki- 2 jajka- 1 duża
Zainspirowana w kuchniSalmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż
karmelowypapryki - 1/2 piersi z kurczaka (może być pieczona lub gotowana) - 1/3 awokado - około 20 ziaren dyni - 1/4 ogórka zielonego - łyżka kaparów dresing: łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka włoskiej oliwy z oliwek, sól, pieprz cytrynowy, ocet balsamiczny. Pyszny pomysł na obiad! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIDzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany
Mia Cucina Sofietabędzie na liście moich ulubionych, dziś zaliczam go do jednych z fajniejszych w kuchni. A Wy macie swoje ulubione aromaty kuchenne? Łosoś w sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła
Przysmaki Karolkiciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka(...)tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna, można nawet powiedzieć „soczysta” i oczywiście bardzo aromatyczna. Zachęcona przepisem, aby się
mojewypiekiinietylkozbiory owoców aronii, która dojrzeje dopiero jesienią. Natomiast coraz trudniej o liście wiśni, które znakomicie poprawiają smak soku z cierpkiej aronii. Można je zebrać latem i zamrozić. Przepis na sok z aronii o smaku wiśni od dawna krąży w internecie, a jednak wiele osób rezygnuje z przetwarzania tych wartościowych owoców. Nie dawno słyszałam narzekanie, że nie wiadomo(...)wiśni2 łyżki kwasku cytrynowego3 litry wodyAronię i liście wiśni zalać wodą, zagotować. Wsypać cukier, gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przecedzić. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu
Praktyczna plłyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta
RAROSSAdałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion(...)ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać
Stare Gary