cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka
Kulinarne przygody Gatitypodany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyśmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne! Składniki: 4 plastry schabu kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów 1 mała cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz ostra i słodka papryka szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapełna obaw, ale jak na pierwszy raz wyszło nawet całkiem nieźle. Tort składał się z trzech warstw biszkopta orzechowego, czekoladowego kremu ganache i dla przełamania słodyczy warstwy lekkiego kremu śmietanowego z dodatkiem lemon curdu. Najtrudniejsze w tym wszystkim było stopienie pianek na masę cukrową, trwało to dość długo, ale wreszcie się udało. Teraz kiedy umiem już sama zrobić masę plastyczną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamakową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru na masę śmietanową: 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka 2 liście laurowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach. Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja. Ser: 60 dag sera mielonego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakaron z sosem to niezawodny sposób na szybki i syty obiad lub kolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany). Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżce ketchupu (lub sosu chili) i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kilka listków rukoli, dwie porcje kurczaka, ok. 2-3 plasterki pomidora i pokrojony ser. Tortille zawijamy w kopertę lub rożek. Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec
Słodka StronaDary lasu na naszym stole - to idealna pora roku by zdobyć świeże pachnące grzyby i przygotować je naszym domownikom. Opieńki podane w formie aksamitnego, śmietanowego sosu, otulające pyszne placki ziemniaczane i posypane świeżą natką pietruszki to kwintesencja jesiennego smaku. Składniki : sos grzybowy 1 kg świeżych opieniek 2 duże cebule pół kostki masła 4 łyżki gęstej śmietany pieprz i sól liść
zobacz ich smakDziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami
karmelowyWystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony. 7. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy. Masy Śmietanowe 400-500 ml śmietanki 36 % 2 płaskie łyżki żelatyny 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 8. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko
Gotowanie...to proste !zmiksować aż składniki się połączą. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskwakowego musu. Następnie ułożyć kawałki dobrze nasączonego w likierze biszkopta. Ponownie wyłożyć śmietankowy krem i na wierzch odrobinę truskawkowego musu. Całość posypać odrobiną startej czekolady. Przed podaniem dobrze
Monia miesza i gotujegodzin. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano. Upiec w piekarniku w temp
Gotowanie jest łatwe