alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :) Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę
Słodko-Słony Świat Ilonyodkrywamy patelnię, dokładamy pozostałe śliwki, doprawiamy solą oraz pieprzem, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, pozwalając by nasz sos się zagęścił. Gotowe polędwiczki rozkładamy na talerze, polewając śmietanowym sosem i podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzSzybkie, proste i smaczne. Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć. Danie wyjdzie równie smaczne. Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana 18% sól pieprz
Walijskie Pichcenieledwością starczyło na jeden obiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 garście szpinaku 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 200 ml śmietany
na moim stole...oczkach. W misce mieszamy śmietanę, jajko i starty ser. Doprawiamy kardamonem, gałką muszkatołową, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wylewamy śmietanową masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno
My Culinary Artposmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem) 5 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki
Ugotowaćdolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy
Kuchnia u Bietkiprzestygnięcia . Zimny budyń ucieramy z Nutellą. Ptysie przecinamy na pół. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem i nadziewamy. Przykrywamy drugą połową i posypujemy cukrem pudrem . Ptysie można nadziewać dowolnym kremem np: śmietanowym. Smacznego :) Wypiekałam z : Marzenką Danusią Agulinką
Sama słodycz i szczypta chilikroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temp 180C
e-PrzepisyKulinarneśmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą
Podróż w kulinariaDanie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby
R'n'G Kitchenprzygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł się truskawkowy krem oraz śmietanowy … Czytaj dalej Tort Jej Wysokość Zosia
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku 1 godzinę
Passions hobbies lifemoich ulubionych sposobów na kalafiora! Różyczki kalafiorowe obtoczone w cieście i smażone na złoto są niesamowicie chrupiące! Świetnym dodatkiem do nich jest ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy czy też śmietanowy. Są idealnym pomysłem zarówno na obiad, kolację, jak i i mprezową przekąskę na ciepło. Śmiało można je odgrzewać w piekarniku – absolutnie nie stracą wtedy na smaku a będą gotowe
Ostra na SłodkoZaskakujący smak łososia w aksamitnym borowikowym sosie jest to coś co mogę polecić po grzybobraniu !!! Północny smak jesieni ! Łosoś z prawdziwkami w sosie śmietanowym Nasz łosoś podany z opiekanymi ziemniakami. Składniki : 200-300 gram fileta z łososia 2 średniej wielkości cebule Pół miseczki świeżych prawdziwków (obgotowane) 2 łyżki masła ( używam klarowane Ghee) 1 mała śmietana
Sprawdzone przepisy kulinarne