pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao; Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa, 20 dag masła, 0,5 kg suszonych śliwek, szklanka wódki, 10 dag gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka 10 dag. Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy
Pobite gary BarbaryCiasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: ciasto 4 duże jajka 85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru
UgotowaćPrzedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny
karmelowyprzygotowaniu. A jak sprawa wygląda z muffinkami? Czy nadają się na wszystkie okazje? Sprawdzimy! W pudełku dostajemy trzy saszetki, jedną z proszkiem na babeczki, jedną z proszkiem do masy śmietanowej, jedną z płatkami czekoladowymi oraz 12 papierowych papilotek. Tutaj chciałabym pochwalić jakość papilotek. Są bardzo trwałe, grube i lekko woskowane, dzięki czemu łatwo z nich "wydostać" muffinkę. Przy zwykłych papierowych
two broke sistersjest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ). Ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z tego. I dzięki temu dzisiaj przedstawiam cielęcinę w sosie śmietanowym. Składniki: Górka cielęca Sól Vegeta Pietruszka z czosnkiem ( suszone ) Masło klarowane Olej woda 300 ml śmietany Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy solą, vegetą i suszoną pietruszką z czosnkiem. Lekko zwilżamy olejem. Pozostawiamy w lodówce
Smaki EwyUwielbiam makarony i bardzo często je przygotowuję. Zamieniam tylko sosy i za kazdym razem powstaje inne danie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią
Kuchnia w opałachDziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie. Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszenne 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli
Cynamonowe szczęściedzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków , 2 szklanki mąki , 1 jajko , sól , 30 dag śliwek , 1 szklanka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości
Tradycyjna kuchnia Kasiserka śmietankowego (taki do smarowania kanapek). Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, cały czas mieszamy by się nie przypaliła. Gdy ostygnie mieszamy ją z serkiem śmietanowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie
Aga w kuchnidalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dobrze mieszamy. Lekko ostudzamy. Powinna być ciepła. Taką, małym strumieniem wlewamy do śmietany, ubijamy. masę śmietanową wylewamy na wiśnie. Wstawiamy do lodówki. sernik powinien się dobrze schłodzić. Można jeszcze wierzch zalać dowolna galaretką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewyprzykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, ważnym jest by wiedzieć, jak królika się porcjuje. Składniki: - 1 królik - 250 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki octu winnego - 1 cebula - 100 gram
Życie zamknięte w smakuwrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję ich więcej, ale spróbujcie też sami poeksperymentować ;) W tym przepisie wykorzystałam resztki królika pieczonego w sosie śmietanowym z cebulą . "RISOTTO" Z KRÓLIKIEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli czerwonej - 1 cebula
Życie zamknięte w smakuDzik uratował całość. Wielki ukłon w stronę obsługi lokalu, bo uwijali się jak mróweczki, żeby jak najszybciej rozładować kolejkę. 8/10 7. Pozytyvka 5/10 pkt Carbonara Naleśnikowa, czyli klasyczny sos śmietanowy z pancettą i natką, podany na makaronie naleśnikowym Jedno z najmniej wyszukanych i pomysłowych dań festiwalu. Weszłam, zamówiłam, dostałam to, czego się spodziewałam. Z tego, co się orientuję, to klasyczną
Życie zamknięte w smakuPropozycja wegetariańska. Coś na szybki obiad albo dodatek do niego. BROKUŁ I KALAFIOR W SOSIE MAŚLANO-ŚMIETANOWYM Z NATKĄ PIETRUSZKI Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1/4 pęczka pietruszki - 3 łyżki masła - 3 łyżki śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy różyczki kalafiora i brokuła (kalafior wrzucamy do wrzącej wody chwilę wcześniej, niż brokuły). W rondelku rozpuszczamy masło
Życie zamknięte w smakućwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła
Życie zamknięte w smaku