śmietanowego - 1000 przepisów (strona:29/67)

Tort "Tutti Frutti" 117

bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw jogurtowych i jednej śmietanowej. Góra ozdobiona została owocami i bitą śmietaną. Tort jest bardzo wyważony w smaku (nie przesłodzony) i po prostu pyszny :) Na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Składniki: Spód: 200 g ciasteczek

MyCookBook.pl
Pomarańczowa chmurka 322

tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej

MyCookBook.pl
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 204

kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu

Trzeci talerz
Makaron penne z boczkiem, brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 175

Wszystko przez wolną środę – 11 listopada. Skoro dzień leniwy to i leniwe danie, które robi się błyskawicznie – makaron penne z boczkiem, brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Bo najprościej = najlepiej ! Cudownego dnia ! Składniki (2-4 porcje): makaron penne pełnoziarnisty 1/2 brokuła 100 g suszonych pomidorów – odsączonych, bez zalewy 150 ml śmietany kremówki 7 – 8 plasterków

Moja pasja smaku
Kretowisko 137

miejsce. Jak galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę. Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy

Gotowanie moimi oczami
Bajaderka pod pianką 127

międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
SHREK 108

soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wierzch: 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej

Darcia w kuchni
CIASTO Z HERBATNIKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ 116

WYKONANIA: Krem:  3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać rozrobiony budyń w 1/4 litra mleka z mąką, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.  Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.  Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami

Darcia w kuchni
CIASTO CAPPUCINO 119

cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cappucino śmietakowe kostka masła masa śmietanowa: 0,5litra śmietany 30 % 2 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao, kawę rozpuszczalną

Darcia w kuchni
Ciasto FIONA 140

soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.   Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.   Wierzch: 2 galaretki rozpuścić

Darcia w kuchni
leśny mech 108

mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka  cukru  3   jaja 1 szklanka   oleju 2 szklanki   mąki krupczatki 3 łyżeczki   proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA: 400 ml   śmietany kremowej 30% 2 opakowania   śmietan-fixu 2 łyżki cukru waniliowego owoc granatu SPOSÓB WYKONANIA:       Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody

Darcia w kuchni
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 91

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki układamy na masie śmietanowej. Na kilka godzin wkładamy do lodówki

Darcia w kuchni
Ciasto lion 263

Składniki: spód: 400 g herbatników 440 g masy krówkowej masa serowa z batonikami: 750g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremowej 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 batony lion masa śmietanowa: 500 g śmietany kremowej 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix 2 batony lion   Sposób wykonania: Dno blaszki o wymiarach 24x33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą

Darcia w kuchni
śledź w śmietanie 152

wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę. Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi, przekładając każdy kawałek pozostałą masą śmietanową. Całość  wstawiamy  na dwanaście godzin do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnie  wyjmujemy i podajemy, na przykład z gorącymi ziemniakami

Miód i pieprz
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 228

herbatnikami. Taką blaszkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu