śmietanowego - 1000 przepisów (strona:22/67)

Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem 187

Zapraszamy na wołowinkę w aromatycznym sosie paprykowo-śmietanowym , której smak dopełnia lekko pikantny makaron Składniki: - 130 g makaronu tagliolini z pomidorami i papryczką chili Deluxe - 150 g polędwicy wołowej - 50 g masła - 150 g śmietanki 18% - 2 małe papryki czerwone - sól, pieprz - listki natki pietruszki do dekoracji Porcja na 2 osoby. Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie

Kuchenne Wariacje
Pulpety mięsne w ostrym sosie śmietanowym 354

dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos śmietanowy : do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem wszystkie pulpety. SMACZNEGO

zielonacukinka
WuZetka 221

wrabiamy robotem na najniższych obrotach. Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Połową ponczu nasączamy spód ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz  masło. Rozpuszczamy w kąpieli

mojewypiekiinietylko
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 413

Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym...Soczyste i kruche plastry fileta z indyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie!Zapraszam!Składniki:500 g fileta z indyka;1 średnia cebula;5 średnich pieczarek;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki

Gospodyni Miejska
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy 218

czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne mięciutkie, cynamonowe babeczki z kremem śmietanowym, na pewno wywołają uśmiech na każdej twarzy :) Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła

Świat Ciasta
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 238

przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków z tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę

Kulinarne przemyslenia
Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 228

Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula

Moje Kuchenne Rewelacje
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 222

serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna 180-200ml śmietanka kremówka Czekoladę

W garach u Gosi
Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami 220

Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów

kruche babeczki
Mufinki z bakaliami 185

Proste , szybkie do zrobienia i bardzo pyszne mufinki z dodatkiem bakalii..ozdobione zieloną masą śmietanową ..mniam...polecam na święta i nie tylko. 2 szkl. mąki  ¾ szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli 1 szkl. mleka  1 rozbełtane jajko ½ kostki margaryny roztopionej i ostudzonej dowolne bakalie [ u mnie śliwka kalifornijska, rodzynki królowej i suszone owoce Helio ] Sypkie

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana 203

Śmietanę wymieszać ze startym czosnkiem i majerankiem. Ziemniaki obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć "na zakładkę" warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę sera pokrojonego na małe kawałki. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i wyłożyć połowę pozostałej śmietany i resztę sera pleśniowego. Ułożyć resztę ziemniaków, a na nią śmietanę. Posypać solą. Zamknąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowy sernik na zimno 518

cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać stopniowo galaretkę i barwnik, cały czas miksując. Wylać na masę serową. Trzecią tężejącą galaretkę zmiksować z resztą serka i barwnikiem. Wylać na masę śmietanową. Czwartą galaretkę dodać do ubitej z 2 łyżkami cukru pudru śmietany i barwnikiem, zmiksować. Wylać na masę.  Ostatnią tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia

Ewusiowe Smaki
Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 165

znam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 206

bardzo przypadło do gustu, bo wprost uwielbiam słodko-kwaśne połączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam was do tej iście jesiennej odsłony sernika, a właściwie serniko-jabłecznika.  Przepis co prawda jest nieco praco- i czasochłonny ale dla tego smaku warto jest się poświęcić

vaniliowoczekoladowa
Czekoladowy tort dla dzieci 516

się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu… i gotowe ! PRZEKŁADANIE: Ciasto przekrajamy na dwa równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego warstwę

Domowe Torty