śmietanowego - 1000 przepisów (strona:16/67)

Jogurtowiec "Forest Friut" 182

przygotujcie jogurtowiec "Forest Fruit". Jogurtowiec możecie przygotować na samych jogurtach z bitą śmietanką. Jeśli jednak zależy Wam na mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową masę śmietanową o smaku owoców leśnych od Dr.Oetker . Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek... Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto(...)granoli śniadaniowej  z owocami ( lub zamiennie herbatniki ) 100 g białej czekolady 750 g jogurtu greckiego  3/4 szklanki cukru pudru 330 ml śmietanki 30 % 1 opakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker 3 łyżki żelatyny 2 galaretki o smaku owoców leśnych około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki ) Przygotowanie: Czekoladę połamać

kolorowotorcikowo
Malinowa chmurka 12774

możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia!! :)   Spód:    3 żółtka(...)smaku malinowym,  3 szklanki wrzątku. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Krem śmietanowy:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  laska wanilii,  3 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka

Z miłości do słodkości
Sernik Jeżynowy - pieczony! 166

jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki. POLEWA ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego(...)piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się

Blondynka Gotuje
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 457

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać

Wanilia i Kardamon
Ciasto Wuzetka 109

creme fraiche wymieszać. Ponieważ używałam tylko śmietany 18% to po prostu połączyłam 2 opakowania. Śmietanę kremówkę 30% ubić z cukrem pudrem. Połączyć ze śmietaną 18%. 2 łyżki masy śmietanowej dodać do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć. Na czas

Moja Galeria Smaku
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 586

kilku ziaren utłuczonego w moździerzu ziela angielskiego i odrobiny papryki. Sos jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, podany został do klusek śląskich. Moje pomysły na sosy: Błyskawiczny sos śmietanowy. Sos śmietanowo-serowy Sos szpinakowo-śmietanowy . Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj Przepis na sos holenderski . składniki : 1 szklanka pozostałości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami 434

szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek(...)Owoc miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto. Wyrównuję. 3. Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. 4. Na wierzchu ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 159

masę dodajemy po  łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Wylewamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy. Przekrawamy na 3 części. Masa śmietanowa: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż do rozpuszczenia, studzimy. W tym czasie ubijamy na sztywno kremówkę, a porzeczki blendujemy na mus. Do ubitej kremówki dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania(...)się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywamy ostatnim blatem. Boki i wierzch smarujemy odłożoną masą śmietanową. Boki obsypujemy czekoladowymi kropelkami, górę dekorujemy dowolnie świeżymi owocami

Z Majeczką w kuchni
Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną 1511

raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)łyżce jogurtu, cały czas ubijając. Na koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
ciasto porzeczkowiec 452

Thermomixe) 40 g cukru pudru 200 g miękkiego masła wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy na gładką masę składniki na krem śmietanowy: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy(...)porzeczkowej wymieszanej z 25 ml wody wykonanie cista: Pierwszy blat ponczujemy nalewką, rozsmarowujemy 1/2 dżemu porzeczkowego, wykładamy całą masę serową, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, rozsmarowujemy pozostały dżem, wykładamy krem śmietanowy, wierzch posypujemy czekoladą. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Sernik Jagodowy - pieczony! 551

jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki. POLEWA ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się

Blondynka Gotuje
Zupa z bobem 241

Sezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C

Kuchnia Pełna Pasji
Malinowe "niebo w gębie" 1024

niej maliny i jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,a następnie  rozpuścić wstawiając szklankę do wrzątku lub na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej . Wlać ją do masy śmietanowej , dokładnie wymieszać .  Tak przygotowaną masę wlać na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki. Beza: Białka ubić na sztywną pianę , porcjami dodawać cukier i cały czas ubijać ,aż masa będzie(...)niego pianę i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140'C  i suszyć bezę ok godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Tak przygotowaną bezę nałożyć na masę śmietanową. Smacznego :)  Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 223

czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę

Mała Cukierenka
Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym. 188

Dziś zapraszam na pyszny obiadek. Będą soczyste, mięciusie pulpeciki w towarzystwie młodych listków szpinaku, a wszystko to skąpane w aromatycznym, śmietanowym sosie... Uwierzcie mi, szpinak można przygotować na wiele apetycznych sposobów i to jest właśnie jeden z nich. Polecam wszystkim szpinakowym niejadkom! Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym NA PULPETY: 250 g mielonego mięsa (może być z indyka

Rozpustne gotowanie