śmietanowego - 1000 przepisów (strona:17/67)

Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami. 159

kurkowa: 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa 250 g świeżych kurek orzeszki pinii 1 łyżka miodu 5-6 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masa serowo- śmietanowa 100 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 100g dowolnego sera żółtego lub mozarella 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka listków świeżej szałwi pieprz dodatkowo: 1 roladka koziego(...)tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. 5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kolejno: masę kurkową, pokrojony w plasterki kozi serek, masę śmietanową, plastry pomidora, orzeszki pinii. Można dodatkowo posypać serem. 6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. 7. Na jeszcze gorącej tarcie ułożyć listki świeżej bazyli i od razu

DefinicjaSmaku
Kanapka z łososiem i pastą z awokado. 196

muszą być nudne ;) Tym razem mam dla Was taką o to propozycję-  wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona papryka pasta z awokado 1 dojrzałe

DefinicjaSmaku
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1212

dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony(...)biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy galaretki, chwilkę podgotowujemy. Studzimy. Zimną masę wykładamy na masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do dalszego tężenia

Z Majeczką w kuchni
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 599

czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę

Mała Cukierenka
Ciasto Kolorowa truskawka 322

olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając do połączenia składników. Pieczemy ok 20 min w 160 stopniach. Warstwa śmietanowa: 250 ml śmietany 18 % 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody 3 - łyżki cukru pudru ( ewentualnie) Galaretkę rozrobić w 1 szkl wody, ostudzić i poczekać ,aż będzie lekko zżelowana. Śmietanę(...)lodówki Warstwa z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szkl wody Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić do lodówki Warstwa ze śnieżki: 1 szkl mleka 1 śnieżka ( bita śmietana) 3 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Mleko ubić ze śnieżką

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik śmietanowy z kiwi 166

kupuję podłużne bo są miękkie i Taką mieszankę wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i dokładnie rozkładamy i ubijamy łyżką. A następnie wkładamy całość do lodówki. Teraz przygotowujemy sobie masę śmietanową. Zaczynamy od galaretki, rozpuszczamy ją w połowie wody co na przepisie i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie robimy masę. Serki homo miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy(...)wkładamy na chwilę do lodówki aby masa nam stężała i żeby dobrze rozprowadzał się po niej dżem. Przygotowujemy słoiczek dżemu i dokładnie mieszamy a następnie wykładamy na masę śmietanową zostawiając 1 cm samej masy od brzegu tortownicy. Następnie wylewamy resztę masy i wkładamy do lodówki. Potem kroimy kiwi i dekorujemy górę torcika pociętym w plasterki kiwi. Do torcika możemy użyć

Kuchenne Wariacje
Filet z fetą na makaronie z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem 214

kawałek mięsa, z którego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego

Kuchenne Wariacje
Przekładaniec Agi 167

mleka  1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku) Masa śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody  Do dekoracji: 3-4 łyżeczki kaka o * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Rozprowadzić równomiernie na wystudzonym biszkopcie.  Masa kajmakowa: Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z wężymordem 118

wymyśliła, że będziemy robić tartę. Właściwie to nie tartę tylko quiche - jeśli mamy się trzymać poprawnej terminologii. Bo quiche tym różni się od tarty, że jest wytrawne z jajeczno-śmietanową polewą. A przepis podpatrzyliśmy na blogu Belgia od kuchni . Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 60 g wody Składniki na farsz: 300 g obranej(...)mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub trzepaczki. Jak się ciasto podpiecze to wyjmujemy je z piekarnika i  układamy na nim paski skorzonery i boczek. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.  Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i wkładamy do piekarnika na 30 minut. I powiem wam zupełnie szczerze, że to najlepsza tarta jaką jadłem. Być może nie jestem znawcą tart

Marder&Marder Manufacture
Tort Księga Komunijna 167

się, że nie jet to tak trudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt:  7 jajek,  120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook(...)szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!! Krem śmietanowy:    1 litr śmietanki 36%,  500g serka mascarpone,  niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) ,  200g mlecznej czekolady,  300g dżemu z czarnej

Z miłości do słodkości
Ciasto Kubuś 228

octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła   Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru   Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem(...)wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Masę śmietanową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 161

Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone(...)mascarpone, a na koniec powoli tężejącą galaretkę. Połowę masy wykładamy na zimny biszkopt, wtykamy truskawki, i rozprowadzamy resztę masy. Wstawiamy tortownicę na 15 minut do lodówki. Na schłodzonej masie śmietanowej układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką jagodową.  Przed pokrojeniem schładzamy porządnie w lodówce (minimum 3 godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Malinowa chmurka 377

już sama nazwa wskazuje, "Malinowa chmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku.  Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny(...)galaretka - a drugim wskazanie autorki przepisu dotyczące pieczenia bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia.  Ważnym jest też schłodzenie składników na krem śmietanowy (minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć. Jedyną zmianą jaką zastosowałam w przepisie, było zwiększenie ilości wody przy przyrządzaniu galaretki. Zależało mi, żeby była

Świat Ciasta
Torcik na zimno z biszkoptami! 184

jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik z biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym!  Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka biszkoptów podłużnych - tabliczka gorzkiej czekolady Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła . Masa czekoladowa: - 1 opakowanie serka Mascarpone - 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę. Po tym czasie robimy bitą śmietanę.   Masa śmietanowa: - 250 ml śmietany 36% - 1 łyżka żelatyny namoczonej w gorącej wodzie - 1/2 tabliczki czekolady Śmietanę ubijaj na najwyższych obrotach mikserem, dodawaj po troszku żelatyny. Masę wyłóż na wierzch. Gdzie

SMYKWKUCHNI