Zaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie. Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT . Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji. Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie(...)upodobań do słodkości. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchniZapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu 1czekolada mleczna(...)Masa budyniowa : Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić , budynie , żółtka i mąkę , wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje . Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Masa śmietanowa : Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać śmietanę fix i chwilkę mieszać mikserem. Warstwy ciasta : Biszkopt Masa budyniowa Herbatniki Karmel Krakersy Ubita śmietana Starta czekolada
Sama słodycz i szczypta chilimąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest
Aga w kuchnipołowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem i smarujemy również konfiturą, wykładamy masę śmietanową wyrównujemy, przykrywamy 3 krążkiem również nasączonym ponczem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu. Dekorujemy opłukanymi
kgwjanczewoŚmietanowiec z galaretkami na upalne dni, śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób(...)szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej. Masę śmietanową podzielić na 3 części. Pierwszą część masy wylać na herbatniki, odstawić do stężenia. Po tym czasie wylać na masę galaretkę wiśniową i drugą część masy smietanowej. Każdą warstwę
Kuchnia Danusiobrotach. 3. Przełożyć masę na spód i ostudzić w lodówce, aż masa całkowicie stężeje. Może to zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Masa śmietanowa- Straciatella: 1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć(...)lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także: Sernik czekoladowy z malinami Sernik Blue Curacao
KreatywnePinyQuiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami(...)francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną. Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło. Quiche nigdy nie jest słodkie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 g maki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy
W kuchennym oknie Ewygram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym(...)lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewomasa budyniowa 2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka 2-3 łyżki cukru 1 l mleka 200 g masła masa śmietanowa 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 5 łyżek mleka starta gorzka czekolada do posypania Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników(...)budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi
Monia miesza i gotujeChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna Pasjimąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia), 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier(...)się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić. Ciasto podałam
Aga w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: herbata sok z 1/2 cytryny Krem: 500ml śmietany 30 % 1 szklanka cukru pudru ekstrakt waniliowy (własnej roboty ,znajdziesz o tu ) serek śmietanowy-kanapkowy o smaku naturalnym Krem zewnętrzny 250g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis znajdziesz tu ) Do przełożenia: Kajmak Do dekoracji: pokruszone ciastka pełnoziarniste draże(...)cukrem pudrem utrzeć na gładką,puszystą masę. Dodać ekstrakt i mleko. Do nasączenia używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować kajmakiem i przełożyć kremem śmietanowym. Następnie z wierzchu i po bokach smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie zrobić skrzynię (najlepiej kilka dni wcześniej) to uformujcie odpowiednio masę
Wielki apetytTruskawki, śmietana i czekolada - trio doskonałe! Poniższy deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Na pewno ucieszy wielbicieli truskawek, jak i kremów śmietanowych. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 200 g śmietany 30% 180 g serka homogenizowanego 250 g truskawek czekoladowa posypka kolorowe cukrowe perełki opcjonalnie cukier puder Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę(...)mało słodka - dodać cukier puder. W międzyczasie truskawki umyć i pozbawić szypułek. Kilka sztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa (1-2 łyżki). Przygotowany deser można schłodzić w lodówce (najlepiej tylko do 1 godziny, ponieważ zbyt
Ugotowaćpłaskie) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1,5 łyżeczki) Masa śmietanowa: - 400ml śmietany kremówki (dałam 550ml) - 2 łyżki pudru(...)spiąć. Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego
Smaczne ZdroweJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i
Kuchnia Pełna Pasji