gram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym(...)lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewomasa budyniowa 2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka 2-3 łyżki cukru 1 l mleka 200 g masła masa śmietanowa 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 5 łyżek mleka starta gorzka czekolada do posypania Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników(...)budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi
Monia miesza i gotujeChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna Pasjimąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia), 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier(...)się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić. Ciasto podałam
Aga w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: herbata sok z 1/2 cytryny Krem: 500ml śmietany 30 % 1 szklanka cukru pudru ekstrakt waniliowy (własnej roboty ,znajdziesz o tu ) serek śmietanowy-kanapkowy o smaku naturalnym Krem zewnętrzny 250g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis znajdziesz tu ) Do przełożenia: Kajmak Do dekoracji: pokruszone ciastka pełnoziarniste draże(...)cukrem pudrem utrzeć na gładką,puszystą masę. Dodać ekstrakt i mleko. Do nasączenia używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować kajmakiem i przełożyć kremem śmietanowym. Następnie z wierzchu i po bokach smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie zrobić skrzynię (najlepiej kilka dni wcześniej) to uformujcie odpowiednio masę
Wielki apetytTruskawki, śmietana i czekolada - trio doskonałe! Poniższy deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Na pewno ucieszy wielbicieli truskawek, jak i kremów śmietanowych. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 200 g śmietany 30% 180 g serka homogenizowanego 250 g truskawek czekoladowa posypka kolorowe cukrowe perełki opcjonalnie cukier puder Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę(...)mało słodka - dodać cukier puder. W międzyczasie truskawki umyć i pozbawić szypułek. Kilka sztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa (1-2 łyżki). Przygotowany deser można schłodzić w lodówce (najlepiej tylko do 1 godziny, ponieważ zbyt
Ugotowaćpłaskie) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1,5 łyżeczki) Masa śmietanowa: - 400ml śmietany kremówki (dałam 550ml) - 2 łyżki pudru(...)spiąć. Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego
Smaczne ZdroweJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i
Kuchnia Pełna Pasjizacznie się unosić, dosypać cukier. Dobrze wymieszać. Podgrzewać aż do momentu bliskiego zawrzeniu śmietany. Wtedy zestawić rondel z ognia. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać kilka łyżek masy śmietanowej. Bardzo dobrze wymieszać i przelać do rondla. Całość porządnie wymieszać. Bardzo dobrze sprawdza się tu trzepaczka. Okrągłe naczynia (np. kokilki, filiżanki, pucharki) natłuścić ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Do naczyń przelać masę śmietanową
Weekendy w domu i ogrodzieNiebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30 - 36% 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretki wysypujemy do miski, zalewamy połową objętości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki, aby delikatnie zgęstniała. Śmietanę ubijamy mikserem
W kuchni Katiełyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę(...)Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie. 4. Masa śmietanowa : Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. 5. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję stratą
Tradycyjna kuchnia Kasiprzeboleć nie może, że ma zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz(...)oznakowany plakietką "Polecamy". Jesteśmy, lekko mówiąc, zadowolone. Ten śmietanowiec wraca do nas regularnie od lat. Przerobiłyśmy wiele kombinacji tego deseru i ta jest jedną z naszych ulubionych. Mocno śmietanowy, jeszcze bardziej galaretkowy, o odpowiedniej konsystencji. Nie za słodki, nie za mdły. Powiedziałybyśmy, że jesteśmy nieobiektywne, bo każdy ma inne smaki, a nas dodatkowo duma rozpiera, gdyż jakby nie patrzeć
Wypisz Wymalujósemki. Ułożyć na warstwie śmietankowej i zalać lekko tężejącą galaretką. Dla niecierpliwych: jeśli nie mamy czasu (albo ochoty) czekać aż galaretka lekko stężeje można wlać ją na warstwę śmietanową w płynnej postaci, ale: - minimum po upływie 15 minut od wstawienia do lodówki ostatniej warstwy – inaczej galaretka „podpłynie” pod lżejsze warstwy; - nie należy wlewać galaretki bezpośrednio na warstwę śmietankową(...)łyżkę trzymaną poziomo nisko nad tą warstwą – dzięki temu strumień galaretki nie zrobi dziury w warstwie śmietanowej; - trzeba się też liczyć z tym, że owoce zaczną pływać i popsują „koncepcję” :) Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą
Trzeci talerzGotować, aż budyń dobrze zgęstnieje. Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia. Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 3 łyżeczki żelatyny; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; Ponadto: około 250 ml mocnego naparu z kawy; 50 ml amaretto; okrągłe(...)delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą". Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Przed podaniem ciasto należy schłodzić
In my kitchendelikatnie wmieszać do masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a te napełnić do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut. Wystudzić. Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć. Masą śmietanową udekorować babeczki. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy