Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasłem i cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na ciastka. Przykryć drugą warstwą ciastek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 12%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru
Z miłości do słodkościzawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili
Wyprawy kulinarneblaszkę albo naczynię żaroodporne o średnicy 28 cm razem z brzegami aż do samej góry, piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15-20 minut . Odstawić do ostudzenia. Masa śmietanowa : - 500 ml śmietany 30 %( schłodzona ) - poł szklanki cukru pudru - 3 sztuki śmietan-fix Dodatkowo : - galaretka malinowa lub o smaku leśnych owoców - mały pojemniczek malin i jagód - poł
Wypieki Reneszklankę bulionu (może być ten sam w którym gotują się pulpety). Mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy składniki się połączą dodajemy ok 150 ml śmietany (jeżeli wolicie bardziej śmietanowy sos można dodać więcej). Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek. Pulpety podajemy z sosem i ziemniakami lub z kaszą. Smacznego. Pulpety w sosie koperkowym
Pyza i SurówkaTaka szarlotka na delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego
Smaczna Pyzadodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki będą w trzech odcieniach zieleni. W tym celu użyłam specjalnego adaptera do wykonywania trójkolorowych dekoracji
MyCookBook.plDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc
moj przepis naplastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam Wam mój przepis na masę cukrową, który dla mnie
moj przepis natortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę, dwa blaty mają mieć identyczną grubość. Krem śmietanowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej 300 gr serka śmietankowego do kanapek (typu Philadelphia) 3 łyżki cukru pudru 3 krople olejku rumowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić prawie na sztywno
moj przepis napudru 100 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem
Domowa cukiernia Ewyosobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkonimi- wykorzystujemy te mniejsze (krojone wszerz). Górę tortu obsupujemy drobnymi odłamkami batoników. Bitą śmietanę wyjmujemy z lodówki i umieszczamy ją w rękawie do zdobienia tortów. Wykonujemy na torcie symetryczne, śmietanowe zdobienia, które oprószamy drobnymi kawałkami batoników, a pomiędzy nimi układamy te większe i… …tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej
Domowe Tortydomowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka
Domowe Torty