szklanki ciepłej wody sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić i powoli dodawać do masy czekoladowej. Wstawić krem na 1h do lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół. Namoczyć ponczem
Fabryka pomysłówPomidory pod pierzynką... Plastry soczystych, czerwonych pomidorów. Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym. Oprószone wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska na imprezy. Polecam! Składniki: 4 średnie pomidory; 150 g żółtego sera (u mnie gouda); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć
Gospodyni Miejskapiekarniku do 180 C i piec 35 minut. Zostawić do ostudzania nie wyciągając z blaszki. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Chwilkę jeszcze ubijać. Wyłożyć masę śmietanową na biszkopt, rozłożyć równomiernie. Orzeszki rozsypać na śmietanie. Masa krówkowa lub kajmakowa – otworzyć puszkę i wstawić do gorącej wody, lekko podgrzać, żeby masa stała się lekko lejąca. Zanim jednak
Kuchnia Pokoleńłyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki 30 % Mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek i majeranek drobno siekamy, łączymy ze śmietaną. Mięso smarujemy śmietanową marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć najlepszy efekt uzyskamy po 12 godzinnym marynowaniu. Patelnię o grubym dnie lub szybkowar nagrzewamy
Rozpustne gotowaniejednorazowy incydent. nie wiem kiedy znów wpadnę tu z kolejnym przepisem. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz
Przysmaki Karolkiczekoladę (ja swoją startkowałam na grubych oczkach) i żelatynę. Ciasto kroimy na 2 części (w stosunku 2 do 3) na grubszej części układamy banany i przykrywamy je masą śmietanową, na którą wykładamy pokruszoną cieńszą część ciasta. Chłodzimy w lodówce kilka godzin
Cynamonowe szczęściefrancuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól do smaku cukier puder do posypki cynamon
Tradycyjna KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową
Marta Gotujełyżkę wiórek kokosowych oraz 3 łyżki mleczka kokosowego. Oddzielamy wodę kokosową od śmietanki kokosowej. Zamaczamy 3 biszkopty w wodzie kokosowej i układamy na dnie pucharka, następnie przekładamy kremem śmietanowym, posypujemy startą czekoladą. Z drugą warstwą postępujemy tak samo ( trzy biszkopty, śmietana, starta czekolada) tylko posypujemy jeszcze wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę
noteskulinarnyfigaśmietany. Startą skórkę z jednej pomarańczy łączymy ze śmietaną. Gorzką czekoladę ścieramy na wiórki. Zamaczamy trzy biszkopty w soku pomarańczowym i układamy na dnie pucharka, następnie przekładamy kremem śmietanowym, posypujemy czekoladą. Z drugą warstwą postępujemy tak samo ( trzy biszkopty, śmietana, starta czekolada) tylko posypujemy jeszcze skórką pomarańczową. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę
noteskulinarnyfigaBardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego
VioletoweKucharzeniekroimy w kostkę, oliwki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na dokładne połówki. Na upieczony spód tarty równo rozkładamy żółty ser i parmezan, posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz zalewamy wcześniej przyrządzonym śmietanowym sosem. Następnie układamy resztę składników, lekko wtapiając je w sos. Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sery się roztopią i połączą wszystkie składniki, a tarta nabierze
Kuchnia Pani Wiosnypatelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam
Kuchnia Pani Wiosnytruskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi figami. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy. Po około 2 godzinach podajemy. Ubóstwiam torty! Najbardziej te klasyczne - okrągłe. Kojarzą
Kuchnia Pani Wiosnysezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy i układamy koncentrycznie na upieczonym spodzie tarty. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser. Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina to idealne
Kuchnia Pani Wiosny