Kilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa Margarytki zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Był to dla mnie
Walijskie PichcenieDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania
Wyprawy kulinarnePrzepis przywieziony z greckiej wyspy Samos. Kalmary, mrożone, też przywiezione z Samosa. Robiłam je już dawno, do tej pory nie było jakoś okazji żeby przepis
Stare GaryTaki szybki obiad poczyniłam. Za oknem ponuro więc danie musiało być pełne słońca i aromatu. Dla niektórych członków mojej rodziny było to prawdziwe wyzwanie. Przyznam
Przysmaki KarolkiWanilia. Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin- 3 łyżki stołowe sosu sojowego- 3 łyżki sake (dałam białe wino)Sunomono z ogórka:- 1 duży ogórek szklarniowy(...)imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono, słodko, kwaśne fantastycznie komponuje się w całość. Powstała na wierzchu kuleczek mięsnych skorupka
mojewypiekiinietylkoGołąbki to w zasadzie domena Piotra. On przygotowuje je na różne sposoby. Ostatnio przygotował Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowym. Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdy kto chce dostarczyć swojemu organizmowi bomby witaminowej powinien skusić się na dodanie do swojego codziennego jadłospisu kaszy jaglanej, pod jakąkolwiek postacią. Oprócz witamin i
Walijskie PichcenieOd kiedy wróciłam z wakacji cały czas chodziła za mną Paella.Bdsklep.pl dokładnie wyczuł moje zachcianki , gdyż już kilka dni po przyjeździe zawitał do mnie kurier z
Ostra na Słodkopisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis, szczególną cechą kuchni marokańskiej, zwłaszcza w okolicach Fezu, jest umieszczanie wszystkich składników w rondlu w tym samym czasie, a nie smażenie na oleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego tażinu jest wyjątkowo niekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu(...)przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można
Chilli Czosnek i OliwaSłowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek" i pochodzi od słowa burro, co znaczy osioł. Meksykańska tradycja opowiada historię człowieka imieniem Juan Mendez, który sprzedawał
Smakowity Blog KulinarnyTen przepis jest mięsny, ostry, pożywny i mega smaczny, a do tego jest popisowym daniem Walca (patrz opis O NAS), który twierdzi, że robi je lepiej
Nerds KitchenDziś znów zabieram Was do palącej słońcem Hiszpanii ( tak tak , wiem, że lubicie! ). Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu
Ostra na Słodkoolej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu. Kostki wołowe Posiadają zdrowszy skład od standardowych kostek rosołowych, które można kupić w niemalże każdym sklepie. Nie zawierają glutaminianu sodu. Wszystkie
Zdrowie na języku :PMango chutney to słodkawa ostro-kwaśna konfitura/sos wywodząca się z kuchni indyjskiej. Istnieje wiele wersji tego przysmaku od pikantnych po bardzo słodkie. Jego zastosowanie jest
ZofianaPaella jest jednym z najbardziej znanych dań z kuchni hiszpańskiej. Chociaż zawiera sporo składników jest całkiem łatwa do przygotowania. Problemem mogą być u nas owoce morza
Zakręcony WidelecTeriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład
Taste Of My Day