Mango chutney to słodkawa ostro-kwaśna konfitura/sos wywodząca się z kuchni indyjskiej. Istnieje wiele wersji tego przysmaku od pikantnych po bardzo słodkie. Jego zastosowanie jest
ZofianaPaella jest jednym z najbardziej znanych dań z kuchni hiszpańskiej. Chociaż zawiera sporo składników jest całkiem łatwa do przygotowania. Problemem mogą być u nas owoce morza
Zakręcony WidelecTeriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład
Taste Of My DayKochani! W końcu! Znalazłam. Przepis. Na kurczaka. W curry. Na słodko - ostro. Próbowałam niezliczoną ilość razy. Cóż....bez powodzenia, aż coś mnie dziś tknęło. I zrobiłam
Kuchnia smakówaromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek(...)shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren
Wyprawy kulinarneMoja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych
Cooking MonsterTym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo
Kuchnia PokoleńPrzepis na ryż z kurczakiem po hiszpańsku dostałam od Anny – mojej czytelniczki z Francji. To właśnie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowała tego dania i do
Poezja smakuDzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w
Poezja smakuMłode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą
Ogrodnik w podróżyDawno temu wydawało mi się, że krewetki, to jakieś nie wiadomo co. Stwory z egzotycznych mórz, które muszą smakować równie dziwnie, jak wyglądają. Dzisiaj żyję już
zadanie-gotowaniedzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy i znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa(...)pół lub odcinamy czapeczki z okrągłych cukinii. Wydrążamy środek z cukinii, pozbawiamy ją pestek – najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło mięso. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
ladykitchen¡ H ola amigos! ¡Hoy vamos a México! Dzisiaj zabieram Was w podróż do słonecznego Meksyku. Może nie odkryjemy tam nowych lądów, ale moja wersja słynnego chili
Food SquareRzadko, bo rzadko, ale niekiedy jadąc do rodziców w odwiedziny przywożę Im coś do jedzenia. Obiady "na wynos" gotuję naprawdę nieczęsto. Kiedy jednak mi się zdarza
Życie zamknięte w smakuRISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż
Martyna CooksSałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy
Poezja smaku