Po internecie (i nie tylko) krąży wiele przepisów zatytułowanych „diabelskie żeberka”. Przyznam, że nie wnikałem skąd ta nazwa i czy taki pomysł na przyrządzenie żeberek ma
Kulinarna PokusaZielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350
SzczyptaSmaQBurger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery
Smakowity Blog Kulinarnygładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski.Pieczarki dokładnie(...)robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni MiejskaJesień obdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto właśnie z gruszką i dodatkiem gorgonzoli. Danie
Codzienne GotowanieBardzo polubiłam risotta, chociaż jeszcze niewiele ich robiłam, a w restauracjach jakoś nigdy
Kuchnia PrezydentowejMoże to i dziwne, ale ta zupa jest dla mnie...sentymentalna? Hm, nie wiem jak to określić. Znalazłam ją kiedyś w książce kucharskiej (z której owy
chili & sugarDziś zapraszam na inną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama GotujeObrodziły nam ostatnio w owadzim sklepie ośmiornice. Cieszy mnie to ogromnie bo bardzo je lubię - jaka to przyjemność móc kupić takiego stwora w przyzwoitej cenie
Stare GaryByć może pamiętacie publikowany przez nas przepis na kaczkę po tajsku . Było słodko i dość ostro, czyli typowa Azja Południowo-Wschodnia. Jeśli jednak zaproponowaliśmy coś po
Kulinarna PokusaRyba zapiekana w jogurcie z pieczarkami J eszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne
PychaDaniaT o risotto to moja recepta na dobre samopoczucie! Taka miseczka pełna żółtych kremowych ziarenek z nutką cytryny potrafi rozweselić każdego nieszczęśnika. Jednak dla mnie najcudowniejsza
Food SquareOstatnim moim wielkim odkryciem jest mleczko kokosowe. Pokochałam je nie tylko za świetny smak i za śmietankę (z której można zrobić pyszną wegańską bitą śmietanę), ale
Zawsze głodna!Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom :) Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny
Moja DelicjaNiezbędnik na Euro 2016? Dobra muzyka tudzież film, komputer i słuchawki, by zagłuszyć odgłosy kibicowania :) Wersja ekstremalna: telewizor lub mąż wylatuje za okno ;) Każdy ma pewnie
My simple kitchenNo i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken
Ostra na Słodko