Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną wieprzowinę z tymi owocami w roli głównej. Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem, jakże
potrawyregionalnefiletów z kurczaka 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu masło ghee do smażenia opcjonalnie 1 lub 2 papryczki chili dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki Marynata 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1/4 szklanki miodu (świetny jest do tej marynaty miód daktylowy, ciemny(...)średnio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan ( z tego przepisu ), który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJedzenie zawsze odgrywało dużą role w życiu Chińczyków. Chifan le ma? - Jadłeś już? To chińskie powitanie odpowiadające naszemu: Co słychać? Oczywiście podstawą kuchni chińskiej jest ryż
Pełny talerzKolejne faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem mięsa. Użyłam papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe papryki, ale
Stare GaryWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam
Ostra na SłodkoSól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Boczek pokroić w niewielką kostkę.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć(...)matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie
Mama GotujeNasze wspólne gotowanie wzięło sobie na celownik bób. Znałam to warzywo z Polski, moja mama go uwielbia, ale je go zwyczajnie tylko ugotowanego i potem skubie
Codzienne GotowanieNie miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i
W kuchni bez szafekPrzepyszne faszerowane papryki. Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do
Stare GaryInspiracja kuchnią meksykańską nadal trwa. Pomimo, iż WC o tej potrawie w swoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest
bastalenaWszystkie składniki oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę i formujemy małe kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Takie na 1, góra 2 kęsy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Możemy jednego sprawdzić, czy jest dosmażony w środku, bo później, w sosie, tylko je podgrzejemy. Pieczarki(...)blogerek tym przepisem. Już wcześniej zdarzało mi się podobnie przyrządzać makaron z prostego powodu. Jestem małym leniuszkiem i często nie chce mi się osobno gotować makaronu czy ryżu, dlatego po prostu wrzucam je do sosu. Gotowanie w taki sposób to oszczędność wody, czasu i brudnych naczyń po obiedzie ;) Polecam! Smacznego
Ratunku obiadCześć ! Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Pamiętajcie by wykorzystać dobrze ten czas. Dziś mam dla Was przepis na risotto z dynią. Danie to kocham. Jego przygotowanie
Moja pasja smakuUwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego
Moja Galeria Smakugrecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą i grzybami8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos)9. Jagły zamiast kutii10(...)nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam.Wszystkie dania
NA MOIM TALERZU