Ryż jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej goszczących na naszych stołach rodzajem zbóż. Służy nam nie tylko jako dodatek do obiadu – jak na przykład
Jacob TastesPrzepis powstał po spontanicznym zakupie papieru ryżowego. :) Raz na jakiś czas robimy sobie z Dominikiem "dzień lenia" i zamawiamy wtedy jedzenie z naszej ulubionej azjatyckiej knajpki
Cooking MonsterZa każdym razem kiedy robiłem gołąbki w sosie pomidorowym to stawałem na głowie aby sossmakował tak jak ten od mojej mamy, tym razem postanowiłem zebrać całą
Mechanik w kuchniJednym z najważniejszych zadań podczas mojego pobytu w Wołominie była opieka i towarzyszenie leciwej już niestety Babci Heni. Jedną z trudniejszych kwestii stanowiło przygotowywanie posiłków, a
Kuchnia po mojemuJak tylko zobaczyłam tego kurczaka na blogu Kwestia Smaku wiedziałam, że nie przeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak
Blondynka GotujeZe względu na swoje położenie (pomiędzy Iranem, Pakistanem i byłymi Republikami Radzieckimi), kuchnia Afganistanu jest mieszanką tego, co w pobliskich regionach jest najlepsze. Pasztunowie, Uzbekowie
Food SquareDzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie
Wyprawy kulinarneRyż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać z wierzchnich(...)szybkie gotowanie oznacza mniejsze straty wartości odżywczych. Pokrywka posiada niewielki otwór, którym którym uchodzi bezpieczna ilość pary.Używając garnka Concept Plus zauważyłam różnicę między smażeniem, a przypalaniem. Może brzmi śmiesznie, ale to moja pierwsza myśl podczas pierwszego użycia. Idealnie obsmażone mięso, zarumienione równomiernie bez śladów przypalenia - chcąc przygotować idealny ciemny sos, musimy własnie
Codzienna kuchnia niecodziennaLubicie podróżować? Ja kocham! W 100% zgadzam się z powiedzeniem, że "podróże to jedyna rzecz, za którą płacisz, a stajesz się bogatszy". Uwielbiam poznawać nowe kraje
Zawsze głodna!Znowu weekend Trzeba się pakować, bo w poniedziałek wyjazd. Ale wcześniej podrzucam Wam ten przepis, które zmodyfikowałem na potrzeby diety paleo, (diety samuraja): Wołowina teriyaki z
PaleoLifeGołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką
Malinowe PocałunkiMinęło troszkę czasu odkąd zamieściłam ostatni wpis ... Bardzo Was przepraszam! Wiele się ostatnio działo w moim życiu, mnóstwo pracy zawodowej, do tego intensywne przygotowania do szykujących
Garniec Magalienaczyniach do smażenia już pisałam, więc tu odpuszczę sobie ten temat. Jeśli ktoś z Was nie czytał tu może poczytać "Stalowym widelcem po patelni". Dziś swoja uwagę poświęcę naczyniom do gotowania linii Granitium firmy Ballarini. Stali czytelnicy na pewno zwrócili uwagę, że gotuję w tych naczyniach na codzień. Odpuściłam sobie opisywanie Wam pojedynczych przykładów i testów. Postanowiłam tu zebrać(...)teflonowego rondelka i ryżu i kasz w torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko
Blondynka GotujeMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją był dla mnie przepis Artura Chmielewskiego – uczestnika programu Maja w ogrodzie ( Nowoczesny ogród pod sosnami – odc. 631 ). Na blogu znajdziecie również: Gołąbki pieczone Gołąbki
mojewypiekiinietylkoRyż po kreolsku z kiełbasą andouille to klasyka kuchni kreolskiej i Cajun. Obie kuchnie to tradycyja z terenów Luizjany (USA), która opiera się na ryżu, mięsie
Pociąg Do Kuchni