smażony łosoś - 725 przepisów (strona:21/49)

Frittata z łososiem i szpinakiem 200

Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym.  Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka(...)oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą

My Chcemy Jeść
Burgery z botwinką i łososiem 184

cebuli dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i dusimy ok. 2-3 min. 5. Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 216

batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego Sól   Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith   Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody   Bataty ugotuj w osolonej wodzie(...)skórki. Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Bliny z łososiem 145

placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można, ale ceny zazwyczaj są zaporowe. To, co mamy w sklepach za około 11 zł za słoiczek, to nawet koło kawioru nie leżało, więc nie warto sobie zawracać głowy. Podajcie bliny z wędzonym łososiem. Kupcie dobry kawał(...)rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z solą i startym chrzanem. Na każdym placuszku układamy śmietanę i plastry łososia. Posypujemy kilkoma ziarnami czarnuszki. Post Bliny z łososiem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Dorsz skrei z risotto 160

usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza

codojedzenia
Omlet z łososiem i awokado 342

Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zetnie się od spodu, składamy go na pół (pomagając sobie drewnianą łopatką) i smażymy jeszcze chwilę aż omlet zetnie się także w środku. Zdejmujemy omlet na talerz. Układamy na nim plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs
Łosoś i kuleczki z quinoa z zielonymi warzywami 163

pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron. W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy(...)talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia. Smacznego

Plate of Joy
Placuszki z cukinii 912

plackom charakteru. Można je podać z jogutem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i łososiem - wtedy będą nieco bardziej "wytworne", ale przyznam, że bez dodatków także są doskonałe! Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 10 minut(...)placki się nie rozpadały). Dodać starty na drobnych oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym na złoto z obu stron. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym lub same

Kulinarne Inspiracje
Makaron z łososiem i szpinakiem 247

łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :) SKŁADNIKI 350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :) 500g świeżego szpinaku 150g błękitnego sera pleśniowego  150g łososia wędzonego w plastrach 200g śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek lub olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju / oliwie(...)swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy  około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu.  Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku. Pyszny makaron gotowy :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 249

mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym (lub śmietaną) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Marchewkę umyj(...)garść płatków migdałów. Przełóż je do miseczki. Cebulę posiekaj dość drobno. Rozpuść na patelni odrobinę masła i wrzuć cebulę i smaż ją dość długo, aż zmieni kolor na ciemny brązowy i w niektórych miejscach będzie chrupiąca. Do marchewki dodaj łososia wraz z mlekiem kokosowym, dodaj gorgonzolę i szczyptę papryki chilli. Gotuj 2 minuty po czym spróbuj. Łosoś wędzony jest najczęściej

Eat me! Fit me!
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 177

Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący z fasoli), który pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. Wartość odżywcza jednej porcji

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6438

śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa krem z pieczarek

Czerwona Porzeczka
Jak nad morzem najeść się ryb i nie zbankrutować? 145

Tak, tak! Nad polskim morzem można bezkarnie objadać się rybkami za niewielkie pieniądze! Wymaga to tylko odpowiedniej organizacji wyjazdu.   Być może trudno Wam będzie w

Wiszniówka
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 168

każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami. W międzyczasie skrapiamy je sokiem z pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej

cool and minty
Łosoś z warzywami 190

ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony   na masełku na małym ogniu. Dodajemy warzywa. Dusimy na małym ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą

Passion of Cooking