smażony łosoś - 725 przepisów (strona:21/49)

Kanapeczki z solonym łososiem. 170

oraz zieleninę, dokładnie mieszamy. Kromki chleba cienko smarujemy masełkiem czosnkowym.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy masłem w dół chlebek. Smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż chlebek będzie chrupiący i lekko zrumieniony. Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na usmażonym chlebku. Przekrawamy na połowę i serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 229

kroimy na kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżeczce masła klarowanego, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, zioła, przyprawy.  5. Karmimy swój zmysł dotyku i mieszamy wszystko ręcznie

Restauracyjka Literacka
Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką 156

Smarujemy olejem, solimy, pieprzymy. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości ryby. Podajemy i jemy! Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą 177

łososiem, sosem tatarskim i sałatą. Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę,… idealne jako posiłek o różnych porach dnia… Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs, no może na dwa kęsy. Polecam! Naleśniki są przygotowane na bazie jogurtu greckiego(...)patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - sos tatarski Winiary - plasterki domowego gravlaxu z łososia - mix sałaty Sosem tatarskim smarujemy naleśniki.Rozrzucamy sałatę, układamy cienkie plastry łososia. Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś ze szpinakiem w cieście 154

strzał w dziesiątkę! Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1 ser feta, 1 ząbek czosnku, 600 g fileta z łososia, 1 ciasto francuskie, 1 jajko, 100 g płatków migdałowych, szczypta soli. Przygotowanie:  Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy

Aga w kuchni
Jajka zapiekane z porem i łososiem 127

nieduże jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie : Na patelni roztopić masło. Pora pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle aż zmięknie. Łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do pora. Wszystko chwilę smażyć, dodać śmietanę i serek Philadelphia, doprawić solą i pieprzem oraz gałkową muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokilki posmarować masłem, napełnić je usmażonymi porami

Codzienne Gotowanie
Pieczone placki z młodych ziemniaczków 243

smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek co wam przyjdzie do głowy. Jeśli jadacie placki z cukrem, pomińcie cebulę, czosnek, pieprz i natkę pietruszki

My Culinary Art
Frittata z łososiem i szpinakiem 169

Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym.  Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka(...)oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą

My Chcemy Jeść
Burgery z botwinką i łososiem 156

cebuli dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i dusimy ok. 2-3 min. 5. Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 176

batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego Sól   Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith   Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody   Bataty ugotuj w osolonej wodzie(...)skórki. Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Bliny z łososiem 116

placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można, ale ceny zazwyczaj są zaporowe. To, co mamy w sklepach za około 11 zł za słoiczek, to nawet koło kawioru nie leżało, więc nie warto sobie zawracać głowy. Podajcie bliny z wędzonym łososiem. Kupcie dobry kawał(...)rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z solą i startym chrzanem. Na każdym placuszku układamy śmietanę i plastry łososia. Posypujemy kilkoma ziarnami czarnuszki. Post Bliny z łososiem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Dorsz skrei z risotto 129

usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza

codojedzenia
Omlet z łososiem i awokado 262

Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zetnie się od spodu, składamy go na pół (pomagając sobie drewnianą łopatką) i smażymy jeszcze chwilę aż omlet zetnie się także w środku. Zdejmujemy omlet na talerz. Układamy na nim plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs
Łosoś i kuleczki z quinoa z zielonymi warzywami 137

pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron. W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy(...)talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia. Smacznego

Plate of Joy
Placuszki z cukinii 886

plackom charakteru. Można je podać z jogutem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i łososiem - wtedy będą nieco bardziej "wytworne", ale przyznam, że bez dodatków także są doskonałe! Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 10 minut(...)placki się nie rozpadały). Dodać starty na drobnych oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym na złoto z obu stron. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym lub same

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania