Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni
Milion Smakówziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 por 2 łyżki śmietany sól, pieprz Rozdrabniamy kawałki łososia ugotowane wcześniej na parze, mieszamy z musztardą, jajkiem, bułką tartą i ziołami i ogórkiem pokrojonym w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z por. Smacznego
MarciochaKucharzyszpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się
W kuchni Karmel-itkiwiększości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego, ale w galarecie też bardzo chętnie zjem. Jak sprawić świeżego karpia ? - KLIKNIJ I PRZECZYTAJ Pamiętacie jak pisałam niedawno o łososiu z galarecie i o tym jak Żarłoczek zjadł mi go prawie całego ? Z karpiem, którego widzicie na zdjęciu
Smaczna PyzaMama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko podczas wielkiego postu, ale przez okrągły rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka(...)łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól do smaku Dodatkowo olej do smażenia mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać i obtoczyć nimi
Gosia gotujeSkładniki: Ciasto na tartę: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 300 g filetu z łososia 200 g kurek 1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami 1 cebula 2 ząbki czosnku pietruszka bazylia gałązka tymianku gałązka rozmarynu 3 jajka 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Przygotowanie: Ciasto(...)masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno
Smakowity Blog Kulinarnymiodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem
Atlas SmakówNaleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę. Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs.Polecam! Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki , wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodania Yorkshire pudding. Ponieważ ryby znajdują się u mnie na szczycie doznań kulinarnych, więc wielkiego problemu nie było. W ciągu 5 minut przygotujemy przepyszną rybę. Składniki: - filety z łososia- sól- rozmaryn (lub tymianek, bazylia)- oliwa Filety płuczemy i dokładanie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolejno, filet zwijamy, skórą na zewnątrz i bardzo ostrym nożem robimy nacięcia, na głębokość(...)łopatką). Następnie filety solimy i już nie dotykamy. Smażymy do chwili, gdy 2/3 fileta zmieni barwę. Przewracamy go na drugą stronę, polewamy równomiernie tłuszczem z patelni i dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia, i pozostawiamy jeszcze na minutę.Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby
mojewypiekiinietylkoporadzi sobie z jej wykonaniem :-)inspiracja: kulinarneprzeboje.plSkładniki:1 opakowanie szpinaku mrożonego (450g)łosoś wędzony 300gSerek (twarożek) Almette lub Delicate naturalny 2 opakowania5-6 łyżeczek chrzanu4 jajka4 łyżki jogurtu greckiego1 czubata łyżka masła4 ząbki czosnkupieprz i sólWykonanie:Na patelni rozpuść masło. Dodaj zamrożony szpinak i smaż co jakiś czas mieszając. Kiedy szpinak się odmrozi i podgrzeje dodaj jogurt grecki(...)grubości kwadratowy placek bez prześwitów. Piecz około 15-20 minut a następnie ostudź.W misce wymieszaj chrzan z twarożkami. Gotową masą twarożkową wysmaruj szpinak. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia. Zwijaj roladę pomagając sobie przy tym papierem do pieczenia. Zwijając dociskaj delikatnie, aby rolada się nie rozwaliła. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 3-4 h do lodówki
Anielska Kuchnia Aniposiekać, pomidory pokroić w dużą kostkę,dodać wszystko do cebuli. Wymieszać i smażyć około 1 minuty. Wlać sos ajvar i wodę, doprawić do smaku solą. Zagotować, wrzucić makaron i gotować tak długo aż makaron będzie prawie miękki. Na koniec wrzucić oczyszczone krewetki i pokrojony w kostkę filet łososia. Delikatnie wymieszać i gotować minutę, może chwilkę dłużej. Obsypać drobno posiekaną pietruszką
Kuchnia Pokoleńprofesjonalistów :) Wybrałam się z Mężem P. na krótki wypoczynek nad morze. Wiedziałam, że tradycji musi stać się zadość i będziemy sami smażyć zakupione w porcie świeże ryby :) Przed naszym wyjazdem dotarła do mnie właśnie patelnia, która jest tu główną bohaterką. Nadarzyła się więc świetna okazja do wypróbowania jej zalet, ewentualnych wad. Pierwsza myśl(...)kuchni, patelnia zachowywała się bez zarzutu. To już usmażony dorsz i kawałek łososia, reszta ryb krótko czekała na swoją "kolej"obróbki termicznej. Usmażenie około 2,5 kg ryb nie sprawiło mi kłopotu, a to dlatego, że spore wymiary patelni pozwoliły na układanie kilku kawałków ryb jednocześnie. Smażyłam w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażenie np. większej
Proste Potrawysobie placki, a potem robi z nich co chce i uważa za stosowne. My zatem pomyśleliśmy o takiej przekąsce na zimno: tortille smarujemy jakimś serkiem, na wierzch kładziemy awokado, łososia, rukolę, rolujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale się spisuje na imprezach. Zdecydowanie polecamy. Przepis(...)strony, przewracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Znowu przewracamy i kolejne 30 sekund smażymy. Oczywiście nie stoimy nad patelnią ze stoperem tylko po prostu pilnujemy żeby się nam placki nie spaliły i nie wyszły suche i kruche - czas jest tylko orientacyjnie podany. Teraz wypełnienie placka: łosoś wędzony w plastrach awokado pęczek rzodkiewek serek ziołowy roszponka Rzodkiewki siekamy i łączymy
Marder&Marder ManufactureSauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej. Pinot Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego(...)Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier Do owoców morza. Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy
królestwo garówmniejsze kawałki, paprykę konserwową i ogórek w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno kroimy i dodajemy do łososia. Dodajemy również łyżkę majonezu i pieprz do smaku. Mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, łyżką startego sera i drobno pokrojoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz
Smaki Ewyrybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2 liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka(...)minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę
Stare Garywrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej
Kulinarna Pokusazawsze powie. Ostatnio przemawia ona do mnie wyjątkowo głośno i dosadnie... Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko, zdrowo i kompletnie bez użycia tłuszczu , można przygotować smaczną rybę. Kiedyś przygotowywałam już w podobny sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie(...)smaków. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Włożyć zamarynowane kawałki fileta skórą do dołu - całość ma być lekko zanurzona w wodzie . Smażyć na średnim ogniu ok 10 minut pod przykryciem - nie trzeba przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącej, parującej podczas smażenia wody . Zdjąć z patelni i ułożyć
Grunt to przepis!