smażony łosoś - 725 przepisów (strona:35/49)

Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 549

plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczkuser typu feta albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej do smażeniaZiemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z jabłkami 2831

Nałóż łyżką małe placuszki. Smaż je na średnim ogniu na rumiany kolor. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)   Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki

Kulinarne Przeboje
Bliny ziemniaczane 170

olej, kładziemy porcje ciasta i smażymy bliny na rumiano, z obu stron. Możemy je osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy

mojewypiekiinietylko
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 184

spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Curry z ryby. 176

mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól sok z limonki lub cytryny      Na patelni o grubym dnie podsmażamy, na gorącym oleju, pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając

Rozpustne gotowanie
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym 189

oliwy -sól, pieprz, cukier Łososia oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie – około 15 minut. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C. Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej

Sajkofanka smaku
Krem z cukinii 105

dodać cukinię i czosnek. Smażyć około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlać bulion i dusić cukinię do miękkości. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Dodać śmietanę do smaku. Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach

królestwo garów
Zupa rybna z kluskami francuskimi 154

łososiowego, dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki

mojewypiekiinietylko
Przegrzebki z pomidorową salsą 164

smażyć z każdej strony na złoto (około 1,2-2 minuty z każdej strony; można sprawdzić palcem – przy naciśnięciu palcem przegrzebki powinny lekko „sprężynować”; przesmażone będą gumiaste!). Przegrzebki wyłożyć na talerz, dodać przygotowaną wcześniej salsę. Przegrzebki z pomidorową salsą podawać z bagietką polaną dobrą oliwą z oliwek.   Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Zupa

Pociąg Do Kuchni
Łosoś z cytryną i koperkiem 147

Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy. 3. Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.  4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu

Szefowa kuchni
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM KASZĄ GRYCZANĄ CEBULĄ I BIAŁYM SEREM 288

zmiksować blenderem. Smażyłam naleśniki na patelni. Z racji ,że ciasto było ze szpinakiem wyszły trochę grubsze niż tradycyjne. Żeby nie przyklejało się do patelni należy je podlewać niewielką ilością oleju. Na środek każdego placka nakładałam farsz. Zawijałam je kolejno. Posypałam naleśniki startym parmezanem i chwilę podgrzałam w piekarniku. Smacznego! Polecam również naleśniki: ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE CZEKOLADOWE NALEŚNIKI

potrawyregionalne
Burgery z łososia, jarmużu i kopru 118

Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek i z podanej ilości formujemy 4 burgery, które obtaczamy w bułce tartej. Patelnie smarujemy cienko oliwą z oliwek, umieszczamy na niej burgery i smażymy kotleciki

Mango Papaja
Placki cukiniowo-serowe 155

serem pleśniowym, łososiem, jogurtem, śmietaną czy ketchupem, ale to już kwestia smaku. Placki z cukinii i sera żółtego podane z twarożkiem (ser biały ze śmietaną) i natką pietruszki przepis własny   / 1 porcja / Składniki: 1/2 szklanki startej cukinii zielonej lub żółtej 3 łyżki mąki 3 łyżki tartego sera żółtego* jajko pieprz, sól/ ulubione przyprawy olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki

tost z dżemem
Pstrąg łososiowy 191

łososia nie ma co go porównywać :) Składniki: 4 kawałki filetu z pstrąga łososiowego, 1/2 cytryny, 1/2 saszetki green tea Lemon Teekanne, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:     Filety z pstrąga przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy herbatą green tea lemon Teekanne. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Aga w kuchni
ŁOSOŚ SMAŻONY Z SOSEM KOPERKOWYM 83

Składniki 50 dag filetu z łososia  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz  Sos 20 dag śmietany  1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól Sos koperkowy  Wymieszaj śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj koperek przypraw do smaku. Wstaw do lodówki.  Przygotowanie ryby  Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny(...)oprósz solą i pieprzem  Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 2 minuty  Zmniejsz ogień, dosmaż pod przykryciem przez kilka minut

Kukuleczki