bardzo smaczne i pożywne. składniki: 1 duży brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 3 pomidory 4 łyżki majonezu z czosnkiem, użyłam Kieleckiego sól,pieprz olej do smażenia Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotowć, wystudzić. Nie musi byc al'dente może być lekko rozgotowany. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju(...)majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku. Polecam też inne brokułowe przepisy: Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym Makaron w sosie serowym z brokułem Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią
Monia miesza i gotujełatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha! To już mój kolejny przepis na makaron z krewetkami. Wcześniej przyrządziłam makaron z krewetkami i łososiem i spaghetti z krewetkami na ostro . Tagliatelle z krewetkami Składniki: 4 porcje 400 g świeżego makaronu lub 300 g waga sucha 300 g świeżo obranych krewetek, około 1 kg nieobranych(...)Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj i potrzymaj chwilę chwilę na ogniu
codojedzeniarybolubnych można rybkę zamienić delikatnym mięskiem z kurczaka. Składniki: 1/2 paczki makaronu ryżowego 1 puszka mleka kokosowego 2 paczki mrożonych krewetek tygrysic lub ok 20 szt swieżych 1 plat łososia 1 zabek czosnku zielona cebulka 1 czerwona papryczka chilli mała szczypta soli pół łyżki oleju kokosowego 1 limonka 1 cebula mala Oczyścic krewetki, usunać sliczne główki. Wode osolic i wrzucic(...)odstawic na ok 4-5 min. Co chwilke pomieszać. Cebulę oraz czosnek pokroić drobno i wyłozyć na rozgrzany olej kokosowy na głębokiej patelni. Pokroić drobno i dodać do smażenia. Do lekko zarumienionej cebulki dodać pokrojona w kostkę lososia oraz krewetki. Podsmażyć razem przez 2-3 min, lekko, aby krewetki oraz losoś nie straciły swojej soczystości. Pod koniec dodać mleko kokosowe
Lajtkraft food intoleranceSkładniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze(...)ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie
Grunt to przepis!które tak bardzo kocham). Kiedyś próbowałam zostać wegetarianką.. Wytrzymałam 3 tygodnie. To nie dla mnie. Jestem typowym mięsożercą (i rybożercą też), choć schabowego nie lubię. Jajecznica na boczku, łosoś, sznycle z indyka.. ah.. nie potrafię z tego zrezygnować. Ale mam dni kiedy jem jak typowa wegetarianka, a nawet weganka. Od tak, bo lubię. Dlatego niżej podsyłam(...)mąki gryczanej 1 łyżeczka lnu mielonego 5 łyżek mleka roślinnego (lub więcej) 1 łyżeczka stewii + do posypania 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka drożdży instant Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Len zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy do mąki razem ze stewią i cynamonem. Dolewamy mleko. Kroimy 1/2 jabłka w malutką kosteczkę. Dorzucamy do masy
Czarnawisienkawarzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia. Choć kuchnia skandynawska nie jest jakoś specjalnie znana, to właśnie tu znajduje się najlepsza restauracja na świecie, czyli Noma . Najlepsza zdaniem brytyjskiego magazynu Restaurant . Zdaniem przewodnika Michelin nie zasłużyła jeszcze(...)Swoje wrażenia relacjonowała na łamach magazynu USTA . Prostota dań skandynawskich wydaje się być całkiem dobrym wyborem na wiosnę. Dziś zaczynam od przepisu Jamiego Olivera, który zachwycony Szwecją poleca smażonego sandacza na lekko pikantnej sałatce z buraków. Żałuję, że w Warszawie jest tylko jeden lokal, który inspiruje się kuchnią skandynawską. Pozostaje mi zgłębianie książek, magazynów i internetu. Składniki (2 porcje
W kuchni wieczoremmiejmy nadzieje, że w tym roku słońce nas trochę po rozpieszcza. Kila nie słodkich pomysłów, a na sam koniec kilka słodkich pomysłów na ochłodzenie ^^ Cukiniowe gofry ze świeżym łososiem i jogurtowym sosem czosnkowo-chrzanowym Ostatnio włączyła mi się cukiniowa "faza" i próbuję jej w każdym połączeniu, a gofry to już inna sprawa, bo mogłabym je jeść chyba codziennie(...)zaciekawiły mnie wszelkiego rodzaju kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka, pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski
More food, love and dreamsspotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich roladek wykorzystałam podstawowe składniki, ale myślę, że spokojnie można je wzbogacić, dodając na przykład paprykę, kukurydzę czy łososia wędzonego (zamiast szynki). Składniki: * na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru rozmrożony szpinak - brykiet (4 kostki(...)Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór - ażurowy prostokąt, dosyć gęsto wypełniony. 4. Smażyłam delikatnie z dwóch stron. 5. Na ażurowe prostokąty układałam plastry szynki (przekrojone na pół - tak, aby ich szerokość odpowiadała szerokości naleśnika), które smarowałam cienką warstwą serka i na które układałam
Kulinarny PamiętnikKrokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy(...)gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej strony, osuszamy na papierze kuchennym
Atlas Smakówłososiaplasterki szynki2 plasterki sera topionego w plastrachfolia przezroczysta , kuchenna Wykonanie:Z chleba odcinamy skórki. Bierzemy wałek i lekko wałkujemy. Smarujemy chleb serkiem. Na serek do połowy układamy sałatę i łososia. Skręcamy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Drugą kromkę smarujemy serem, nakładamy sałatę , na to szynkę- nie na całość- ale na 3/4 kromki, na to ser topiony. Zwijamy, zawijamy(...)kurczaka. Ogórki kładziemy na ręcznik papierowy-nawet na godzinę czasu. Piersi kurczaka lub udko, kroimy na małe kawałki ( ja użyłam udko ) , dajemy na rozgrzaną patelnie, doprawiamy przyprawą cajun i smażymy około 5 min lub do momentu aż kurczak będzie dobry. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Ogórek wypełniamy serkiem- około 0,5 łyżeczki, na to dajemy cząstki kurczaka. Układamy na półmisku
Smaki Edytyniż kuchennych. Przykładem potraw uzyskiwanych w wyniku takich eksperymentów jest: kawior o smaku pomarańczy, makaron wyglądający jak bita śmietana, oliwki w kapsułkach, lody o smaku jajecznicy czy stek z łososia w formie ptasiego mleczka. Za twórcę tego odejścia od tradycyjnie pojmowanej kuchni uważa się brytyjskiego fizyka Nicolasa Kurti Tradycyjna kaloryczność W polskiej kuchni, podobnie jak w innych północnoeuropejskich kuchniach(...)Polak, stosował w swoim życiu jakąś dietę mającą na celu zachowanie dobrej formy. Wśród tych osób przeważają ludzie młodzi, często wykształceni. Dzięki zmieniającej się świadomości społecznej, coraz częściej tłuste, smażone mięsa czy ryby zastępuje się delikatnymi, lekkimi potrawami gotowanymi w opakowaniach próżniowych oraz na parze. Kuchnia XXI wieku W ostatnim czasie wykorzystanie bogactwa i różnorodności naszej rodzimej kuchni oraz dostosowanie
Kuchcik gotujerozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego(...)sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze wyobraźni, a na pewno wyczarujecie kolejną, nową, a zarazem pyszną potrawę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kurczak w cieście francuskim appeared first
mojewypiekiinietylkopodałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym ryżu . A dlaczego z premedytacją to zrobiłam? Bo ona bardzo nie lubi cynamonu i mocno to zawsze podkreśla. Kojarzy jej się on z rozgotowaną brejowatą papką ryżową posypaną(...)ostrego sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka masła lub oleju Wykonanie: Gruszki obrać i przekroić na pół. Jeśli świeże gruszki są nazbyt twarde obgotuj je przed smażeniem przez kilka minut obgotować by zmiękły a następnie osączyć. Jeśli nie chcesz ich obgotowywać, pokrój gruszki w ćwiartki. Gruszki z puszki też się do tego doskonale nadają, ale wybierz takie
Sztuka gotowania w/g Samirydanie nie było zbyt monotonne. Jajecznicę komponuję z rybą, kiełbasą, pomidorami, dodaje to na co mamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem . Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba 7 zbóż. Grzanki podsmażyłam na patelni z małą ilością oleju, można grzanki przygotować również(...)jajka 2 kromki chleba 3 plasterki szynki gotowanej rukola szczypiorek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybki wyskok do klepu po te gotowe, zaś smak będzie o niebo lepszy! :) SKŁADNIKI (około 15 paluszków) paluszki rybne 150g filetów z dorsza 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta(...)formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony. Paluszki powinny mieć złoto-brązowy kolor. Usmażone paluszku kładziemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
DefinicjaSmakuzalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką. Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni. W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki(...)świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz. Śledzie
Kulinarny karnet Christophera