przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka zielonego tabasco 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta kolorowego pieprzu 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry sos jogurtowo cytrynowy(...)Umyte filety nacieramy marynatą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu). Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Gotowe owoce mieszamy z mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Talerze ozdabiamy glassą, nakładamy na nią łososia. Podajemy z sosem i sałatką
Mienta blogśmietanki 30 % 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól biały mielony pieprz 2 łyżka posiekanej kolendry PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje. Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Sparzoną cytrynę kroimy w plastry i układamy(...)pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną kolendrą
Moje Kuchenne Rewelacjemlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, posiekany szczypiorek i łososia w małych kawałkach. Szpinak myjemy siekamy na mniejsze części. Podsmażamy go na dużej patelni na łyżce masła, aż zmniejszy swą objętość o połowę (około 3-4 minuty). W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy razem
Moje Kuchenne Rewelacjefetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry, w mleczku kokosowym i płatkami migdałowymi, z brokułem i kalafiorem Makaron ryżowy z wędzonym łososiem i fasolką w mleczku kokosowym A na koniec coś na słodko, banale
More food, love and dreamslekko kwaskowatej i grillowanej gruszki świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha! Co będzie nam potrzebne? 2 korzenie fenkułu 200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby) 1 gruszka łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego Na kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli morskiej(...)wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron. Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia. W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem
Food Squarełyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy
KasiaiKrzysiu.plpomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp , ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego. Zobacz także przepis na Zielonego łososia ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatętnicze krwi. Jego dobroczynne działanie na nasz organizm powoduje, iż nazywany jest "oliwą północy". Warto włączyć go do swojej diety, by zachować zdrowie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram łososia 10 krewetek królewskich lub tygrysich 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane(...)oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram krewetki i kroję łososia w kostkę (wcześniej pozbawiam
Mango Papajamoim domu. Polecam. 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 30-40g parmezanu 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do głębokiego smażenia Serek wiejski zmiksować blenderem (do uzyskania jednolitej konsystencji) i połączyć z pozostałymi
Di gotujełososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa do ryb masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą
Walijskie Pichceniemocno zakręcamy. W tej postaci możemy zabrać na obiad do pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy(...)ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień. Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W tym czasie zagotować 1.4 litra wody. Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Delikatnie włożyć
Moja DelicjaCukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietany 22% 4 jaja 5 plastrów wędzonego boczku, 1 op. szpinaku mrożonego (liście, brykiet - jak kto woli ), 150g mrożonej fasoli szpinakowej żółtej bądź też zielonej, 150g wędzonego łososia w plastrach kilka listków rukoli , oliwa z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do malaksera. Mieszamy ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy (tak żeby wszystkie składniki(...)solonej wodzie fasolkę szparagową. Smażymy kilka minut. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto należy rozwałkować cienko (3-4 mm) i wykładamy formę do tarty. Najlepiej na papierze do pieczenia. Na wyłożone ciasto w formie wykładamy ostudzony farsz ze szpinakiem równa warstwą, na wierzchu rozkładamy rukole oraz plastry wędzonego łososia. Robimy zalewę jajeczną: jaja
Bartek Gotujeziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się(...)pokrojone ziemniaki i smaż kolejne 4-5 minut uważając by nie przypalić warzyw. 4. Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut) 6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem 7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem
Fiolka w kuchnirazie potrzeby usuwamy delikatnie skórę. Obie ryby kroimy w kostkę (ok. 2cm, łososia w nieco większą). W średniej wielkości garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty do zeszklenia, często mieszając. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy jeszcze kolejne 2 minuty nadal mieszając. Zalewamy bulionem i wodą (najlepiej ciepłymi). Warzywa
Kulinarna Pokusa