smażony łosoś - 725 przepisów (strona:25/49)

Frittata z łososia i koperkiem 174

pieprz Przygotowanie : Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła. Do miseczki wbić jajka i delikatnie je roztrzepać, dodać łososia, koperek, sól (ostrożnie, ponieważ łosoś może być słony) i pieprz i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na patelnie i smażyć na niewielkim ogniu, aż wierzch będzie prawie suchy. Podważać boki frittaty i przechylać patelnię tak, aby masa z wierzchu wpływała pod spód

Codzienne Gotowanie
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 195

zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje w artykule "Barok: wielkie żarcie" jedno

Przepisy Aleksandry
Placuszki z cukinii i łososia 179

cytryny Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Łososia pokroić w kostkę. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Do startej cukinii dodać łososia, mąkę, jajko, odrobinę soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Smacznego

Fabryka pomysłów
Łosoś z jarmużem, cukinią, pomidorem i pestkami dyni 138

pomidorem, jarmużem, do tego ząbek czosnku i trochę pestek z dyni. Jako dodatek ryż naturalny brązowy :) Składniki: filet z łososia mała cukinia 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść pestek z dyni świeża kolendra sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyłam pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem, dodałam

kruche babeczki
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 198

kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem,  gałką muszkatołową, dodajemy drobno

Miód i pieprz
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 197

gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem feta, łososia pokrywamy sosem winno kaparowo pietruszkowym, obok układamy brokuła z czerwoną cebulą

Piekielna Kuchnia Pati
Quiche ze szpinakiem i łososiem 190

szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości(...)przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez

Pasja Smaku
Risotto z łososiem i szpiankiem 207

rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). 5. Kroimy łososia bez skóry (zamarynowanego w soku z cytryny, soli i pieprzu) w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jajecznica na croissantach i łososiu 163

rozgrzaną patelnie i podsmażamy z obu stron bez masła. Przekładamy na talerz. Na wierzch croissantów układamy pociętego na mniejsze kawałki łososia. Jajka roztrzepujemy rózgą, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię dajemy łyżkę masła, dodajemy jajka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając aby powoli się ścinały. Gdy będą częściowo ścięte dodajemy resztę masła pokrojonego w kostkę i mieszamy do rozpuszczenia

Kulinarne życie
Hamburger z łososiem i sosem tzatziki 239

ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy z pieprzem. Mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Formujemy dwa kotlety i smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony. Bułki lekko podpiekamy również na patelni.  Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę

Czarnawisienka
Bliny ziemniaczane 169

Solimy, pieprzymy i dodajemy rozbełtane dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron  na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z łososiem lub sosem pieczarkowym

Emcia Pichci
Placuszki z cukinii 294

świeżo mielonym pieprzem. W zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z kleksem śmietany i wędzonym łososiem. Pycha

Kolizje Smaków
Rolada szpinakowo – łososiowa 200

jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 - serki chrzanowe Sposób przygotowania: Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do rozmrożenia szpinaku i odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.  Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia.  Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.  Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia.  Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.  Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Makaron z cukinią i wędzonym łososiem 359

łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:) składniki: 250 g makaronu, użyłam kolorowego fettuccine Czaniecki 150 g wędzonego łososia Limito 2 nieduże cukinie (aby było bardziej kolorowo żółta i zielona) 2 łyżki posiekanego koperku 100 ml śmietanki 30% sól ziołowa Kamis do smaku olej do smażenia Cukinie umyć odkroić końce, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać patelnię(...)wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać

Monia miesza i gotuje
Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 208

ząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli(...)składniki, jajka oraz skrobię. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką małe porcje masy, formujemy placuszki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Najlepiej samkują lekko przyrumienione. Podajemy na ciepło, udekorowane kremowym serkiem Apetina, wędzonym łososiem i koperkiem. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną

Zawsze głodna!